Στην Ελλάδα βρίσκονται από τη Δευτέρα τα αντιιικά χάπια της Pfizer κατά της λοίμωξης Covid-19, των οποίων η χορήγηση αναμένεται να αρχίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Συμπληρώνεται έτσι η επιστημονική φαρέτρα για τη θεραπεία του κοροναϊού καθώς ήδη διατίθεται και το φάρμακο της Merck (MSD στην Ελλάδα) από το τέλος του Ιανουαρίου, με καλά αποτελέσματα όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD όσο και της Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση  – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ'οίκον μετά τη διάγνωση του κοροναϊού.

Ωστόσο, η κ. Γκάγκα επεσήμανε για άλλη μια φορά την αξία του εμβολιασμού καθώς οι αντι-ιικές θεραπείες χορηγούνται επικουρικά. Μέσω του εμβολιασμού, παρέχεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ «είναι πολύ καλύτερο για τα δημοσιονομικά της χώρας γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος των εμβολίων για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για τον καθένα από εμάς σε σχέση με το κόστος των φαρμάκων», είπε η κ. Γκάγκα προσθέτοντας μια ακόμα διάσταση στο ζήτημα. Συνεπώς, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι από κάθε πλευρά η καλύτερη μέθοδος προστασίας έναντι του κοροναϊού.