Με την καλύτερη και πιο εντυπωσιακή παρέλαση των τελευταίων ετών και με την πιο καλή – ως τώρα – τηλεοπτική κάλυψη ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρα, αλλά και των Υπουργών Αμύνης της Γαλλίας και της Κύπρου, Φλωράνς Παρλύ και Χαράλαμπο Πετρίδη αντιστοίχως, οι οποίοι ήταν φιλοξενούμενοι του Έλληνος ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ωστόσο σημειώθηκε και ένα «φάουλ» κατά την τηλεοπτική μετάδοση, μετά το πέρας της παρέλασεως, καθώς «κόπηκε» στη μέση της φράσεώς του η δήλωση του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου, ενώ δεν βγήκαν στον αέρα και οι δηλώσεις των υπολοίπων αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Τέσσερις πολύ σημαντικές «πρωτιές» είχε η φετινή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών:

· Την εμφάνιση των μαχητικών Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας.

· Tα νέα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Μ-1117 Guardian του Στρατού Ξηράς.

· Την για πρώτη φορά πτήση πάνω από την Αθήνα, αλλά για δεύτερη φορά συνολικώς αφού είχε πρωτοπετάξει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, του θρυλικού παλαίμαχου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Spitfire της Π.Α., που συνοδευόταν από ένα σύγχρονο μαχητικό F-16C Block.52+ ADV της ιστορικής 335 Μοίρας της Π.Α.

· Την παρουσία στο χώρο της παρελάσεως ενός Ουλαμού με 18 ναύτες και Πεζοναύτες από το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, που ναυλοχεί στο Φάληρο.

Πιο συγκεκριμένα, παρέλασαν επίσης και εντυπωσίασαν μεταξύ των άλλων:

Οι Πολεμικές Σημαίες των Συνταγμάτων του Στρατού, που έχουν πολεμήσει και τιμηθεί σε όλους τους αγώνες του έθνους για πρώτη φορά φέτος σε σχηματισμό βέλους, ο Λόχος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, τρεις ίλες αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL, Leopard-2A4, Leopard-1A5, οι μαθητές των παραγωγικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με επικεφαλής της Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών, οι αερομεταφερόμενοι της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, τα υπερσύγχρονα πυροβόλα PzH-2000GR και το αντιαεροπορικό πυροβολικό με τους Patriot, οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και χιλιάδες άλλοι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που τίμησαν την εθνική επέτειο με τη συμμετοχή τους αυτή υπό τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα Υποστράτηγο Στράτο Παπασταθόπουλο, Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Αναφορικώς με το πτητικό σκέλος της παρελάσεως, πάνω από την παρέλαση ιπτάθηκαν τα ακόλουθα πτητικά

Συνολικώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια φέτος θα ιπταθούν πάνω από το χώρο της παρελάσεως

· 1 τετράδα F-16

· 1 τετράδα Mirage 2000-5

· 1τετράδα εκσυγχρονισμένων F-4E Phantom II (PI-2000)

· 1τετράδα Rafale F3R

· 1 τετράδα Rafale (της Γαλλικής Αεροπορίας)

· 1 Spitfire και συνοδευτικό 1 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Επίσης πάνω από την παρέλαση πέταξαν τα πτητικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού (αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B Orion μερικώς αναβαθμισμένο, ελικόπτερα Sikorsky S-70B-6 Aegean Hawk, AB-212ASW) και του Στρατού Ξηράς (επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache/AH-64DHA Longbow Apache, CH-47D/SD Chinook, OH-58D Kiowa Warrior, UH-1H Huey, NH-90), όπως και των αντίστοιχων πτητικών μέσων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος, εξαιρετική ήταν αυτή τη φορά η τηλεοπτική κάλυψη της παρελάσεως από την ΕΡΤ, με εξαιρετική σκηνοθεσία και τοποθέτηση καμερών ακόμα και στον Λυκαβηττό όπου έπιαναν τα πτητικά μέσα σχεδόν στο ίδιο ύψος με αυτά και με φόντο την Ακρόπολη, ενώ με ένα έξυπνο «τρυκ», να έλθει πιο νωρίς ο χρόνος της πρώτης διελεύσεως των αεροσκαφών, καλύφθηκε έτσι η τηλεοπτική «χασμωδία», από το πέρας της παρελάσεως των τροχοφόρων μέχρι να παρελάσουν πρώτοι οι Εύζωνοι με τον αργό βηματισμό τους μπροστά από την Πρόεδρο, οπότε ΤΟΤΕ πέταξαν όλοι οι σχηματισμοί και έτσι όλες οι τηλεοράσεις ήταν καρφωμένες επάνω τους. Και δεν «χάθηκε» αυτή τη φορά η διέλευση του θρυλικού Spitfire, όπως στη Θεσσαλονίκη. Πολύ έξυπνο και πολύ πετυχημένο. Ο συνάδελφος δημοσιογράφος – στρατιωτικός συντάκτης Γ.Σιδέρης εξαιρετικός.