Σταθερά υψηλός παραμένει το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες καταγράφηκαν 28.933 νέες νοσήσεις σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, ωστόσο, παρότι η έξαρση είναι προφανής, η εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές είναι επαρκής, σε σημείο που «δεν διαταράσσει τις ισορροπίες σε νοσηλείες, εισαγωγές και θανάτους», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συνολικά, από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid. Επιπλέον, χθες έσπασε το φράγμα των 500 εισαγωγών, καθώς ο αριθμός πλέον είναι 507. Σταθερά αυξητική είναι και η τάση των συνολικά νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ, οι οποίοι ανέρχονται στους 3.492.

«Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κοροναϊού, καθώς έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες», τόνισε άλλωστε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα.

«Έκρηξη» σε 8 περιοχές

Επιπλέον, συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022, σε 8 από τις 13 περιοχές: στην Αττική (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), αλλά και σε δύο περιοχές της Κρήτης: στον Άγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Από την άλλη, οριακή ήταν η αύξηση στα άλλα δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού, στο Ρέθυμνο (+13%) και στα Χανιά (+29%), αλλά και στην Πάτρα (+20%) και στη Θεσσαλονίκη (+29%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-36%) και στην Ξάνθη (-31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-11%) και στο Βόλο (-10%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Κέρκυρα (-5%).