Αυξάνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα του κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 48ωρο 900 είναι περίπου οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί με τη νόσο στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που σίγουρα δε θα μποροούσε παρά να συγκρατήσει τις τυχόν θετικές εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για απελευθέρωση μέτρων κατά τη χθεσινή τους εβδομαδιαία συνεδρίαση.

Ειδικότερα, με την αύξηση των νοσηλευομένων με covid-19 να έχει ανέβει κατά 40% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι επιστήμονες συμφώνησαν πως η άρση μέτρων δεν θα γίνει μέχρι την Πρωτομαγιά, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η έξαρση της Όμικρον και της Όμικρον 2 επαναφέρει τους μεγάλους αριθμούς λοιμώξεων, με την Τετάρτη να αποτυπώνονται 22.451 κρούσματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς οι πραγματικές μολύνσεις είναι περισσότερες καθώς επιβεβαιώνονται με self test, καθώς η επίσημη καταγραφή γίνεται με rapid ή μοριακό test, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή ασυμπτωματικοί δε γνωρίζουν ότι νοσούν και δεν καταγράφονται.

Ακόμη, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου δεν είναι ανάλογα των ημερήσιων εισαγωγών, με τα κρούσματα να παραμένουν αποσυνδεδεμένα από τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, γεγονός που έχει επιτρέψει άλλωστε να δρομολογείται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μέσα στον Μάρτιο κατεγράφησαν κοντά στο 1.5 εκατομμύριο λοιμώξεις, με 1.594 νεκρούς που στην πλειονότητά τους είναι άνω των 70 χρόνων και ανεμβολίαστα ή με μερική εμβολιαστική κάλυψη.

Η επιδημιολογική πορεία μέχρι το Πάσχα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών το μεσημέρι της Τετάρτης είχε ως βασικό θέμα το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου και συμφώνως με το σχέδιο που είχε κοινοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση στην Επιτροπή, τα μέτρα ιδανικά θα μπορούσαν να αρθούν μέσα στον Απρίλιο και να επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα.

Η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των πολιτών για την είσοδό τους σε χώρους και δραστηριότητες ήταν το πρώτο από τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ζητούσε την χαλάρωση, και πριν από το Πάσχα. Ωστόσο, οι επιστήμονες έκλεισαν χθες κάθε συζήτηση, διατηρώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως υγειονομικό διαβατήριο για τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Εξίσου κόκκινη γραμμή έθεσαν οι επιστήμονες στο αίτημα της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργησης της μάσκας όπως ισχύει σε άλλες χώρες, όπου η είσοδος και η παραμονή σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται και χωρίς μάσκα.

Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής ήταν κάθετα στο ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους είναι αδιαπραγμάτευση, εφόσον καταστεί «άκυρο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εκκλησίες (επίκαιρες ενόψει του Πάσχα), εργασιακοί χώροι, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, όλες οι δομές υγείας, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θεωρούνται χώροι όπου οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται μόνο με μάσκα προστατεύοντας πρωτίστως τον εαυτό τους έναντι του ιού αλλά και άλλα ευάλωτα άτομα του περίγυρου τους που θα κινδυνεύσουν εάν τυχόν μολυνθούν. Τέλος, τον Μάιο θα ανοίξει το θέμα του ευρύτερου διαγνωστικού ελέγχου για covid στους πολίτες.