Ένα ισχυρό αναισθητικό-κατασταλτικό, που στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν ως «ναρκωτικό βιασμού» και πλέον έχει περιοριστεί στη νάρκωση μεγάλων ζώων, φαίνεται πως δίνει την πιο δραματική απάντηση στο θρίλερ της Πάτρας.

Η κεταμίνη, ένα πολύ επικίνδυνο φάρμακο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια και θάνατο μέσα σε 15 μόλις λεπτά, εντοπίστηκε μέσα στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, που άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 Ιανουαρίου από απροσδιόριστη αιτία.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις απέδειξαν πως στον οργανισμό του άτυχου παιδιού οι ποσότητες κεταμίνης ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος, ενώ η ουσία εξαφανίζεται από τον οργανισμό μέσα σε 1,5 ώρα, κάτι που φαίνεται να γνώριζε η μητέρα και για το λόγο αυτό συχνά-πυκνά εξέφραζε τη βεβαιότητά της ότι οι εξετάσεις θα βγουν καθαρές.

Πηγές της Αστυνομίας δήλωναν πως η μητέρα προσπάθησε να σκοτώσει την κόρη της οκτώ φορές και τα κατάφερε την ένατη. Κι αυτό γιατί ενδεχομένως και τα 9 συνολικά επεισόδια που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα να οφείλονται σε χορήγηση κεταμίνης. Άρα δεν αποκλείεται να έγιναν 9 απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος της 9χρονης.

Η συγκεκριμένη ουσία φέρεται να μην περιλαμβάνεται στο φαρμακευτικό σχήμα που είχαν συστήσει οι γιατροί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του κοριτσιού στο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι πότε και πώς χορηγήθηκε στο κοριτσάκι το επικίνδυνο ναρκωτικό που σταμάτησε ξαφνικά την καρδιά του.

Ο αιφνίδιος θάνατος του παιδιού, ο τρίτος κατά σειρά μέσα στην ίδια οικογένεια, ήταν κι αυτός που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, σε μια υπόθεση που εδώ και δύο μήνες συγκλονίζει όλη τη χώρα και οδήγησε σε συντονισμένη πολύπλευρη έρευνα αστυνομικούς, ιατροδικαστές και γιατρούς.

Ταυτόχρονα, η αδιευκρίνιστη αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας ενίσχυσε τις υποψίες ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί και με τις δύο μικρότερες αδελφές της: τη Μαλένα, 3,5 ετών που πέθανε ξαφνικά μετά από 9ήμερη νοσηλεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΣ» στις 13 Απριλίου του 2019, μετά από διάγνωση για πρώιμο στάδιο λευχαιμίας, η οποία ωστόσο ήταν πλήρως ιάσιμη. Ως αιτία θανάτου δόθηκε τότε από την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα η ηπατική ανεπάρκεια, που δεν συμφωνούσε όμως με την κλινική εικόνα του κοριτσιού.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 21 Απριλίου του 2021, εντοπίστηκε νεκρή στην κούνια της η Ίριδα, ηλικίας μόλις 6,5 μηνών (η ώρα θανάτου του βρέφους παραμένει άγνωστη). Ο θάνατός της είχε αποδοθεί στη σπανιότατη στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά αγενεσία φλεβοκόμβου, αλλά και σε πνευμονικό οίδημα. Το πόρισμα είχε υπογράψει η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, μετά τα ευρήματα της παθολογοανατόμου Ιωαννίνων Αντιγόνης Μητσέλου.

Τόσο οι γονείς όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς των τριών κοριτσιών μέχρι χθες επέμεναν ότι οι θάνατοι των παιδιών οφείλονται σε γενετικά αίτια, κάτι που διαψεύστηκε μετά την ολοκλήρωση του γονιδιακού ελέγχου από τον οποίο, μετά από έλεγχο 990 γονιδίων, προέκυψε ότι δεν υπήρχε γονιδιακό πρόβλημα στο ζευγάρι.

Από κει και πέρα, η αντίστροφη μέτρηση για την ποινική δίωξη της 33χρονης μητέρας των τριών παιδιών άρχισε όταν στα χέρια των Αρχών έφτασε η έκθεση του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Νίκου Ράικου, που όχι μόνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη της κεταμίνης, αλλά προσδιόρισε και την ποσότητα που χορηγήθηκε στο άτυχο κορίτσι.

Το ναρκωτικό του Βιετνάμ που το βρίσκεις στο ίντερνετ με 190 ευρώ

Το ταχύτατο αναισθητικό κεταμίνη, που ταυτόχρονα είναι και παραισθησιογόνο, είχε χρησιμοποιηθεί στους τραυματισμένους στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ ενώ εκατοντάδες βετεράνοι είχαν εθιστεί σε αυτό.

Το φάρμακο χορηγείται κατόπιν ιατρικής συνταγής από τα φαρμακεία ωστόσο κάποιος μπορεί να το προμηθευτεί ελεύθερα στο διαδίκτυο με 190 ευρώ το μπουκαλάκι, αλλά και σε pet shop αφού χρησιμοποιείται ως αναισθητικό για τα ζώα.

Η κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Προκαλεί πυρετό, έμετο, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, παραισθήσεις, τρέμουλο, διεσταλμένες κόρες των ματιών, κενό βλέμμα, μυϊκή δυσκαμψία και υπνηλία, καρδιακή ανακοπή, κώμα, θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα.

Πολλά από τα συμπτώματα αυτά είχε αποκαλύψει η ίδια η μητέρα της Τζωρτζίνας όταν περιέγραφε τα «επεισόδια» που πάθαινε το παιδί όταν βρισκόταν εκτός Εντατικής.
Η δράση της συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2-6 ώρες. Έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα «ραντεβού βιασμού», όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του. Στον κόσμο των χρηστών ψυχεδελικών ουσιών ονομάζεται Special K, Σκόνη των Αγγέλων, Cat Valium, Jet, Super Acid, Green.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 31 Μαρτίου 2022