Για 40η ημέρα συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το «σφυροκόπημα».

ΜΜΕ αναφέρουν ότι σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Σούμι.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας συνεχίζουν επιτίθενται σε αμάχους, μεγαλώνοντας την ήδη μακρά λίστα των απωλειών.

Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σειρά εκρήξεων ακούστηκαν σε Τερνόπιλ και Χερσώνα, πόλη που ήδη έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Δεν υπάρχει, όμως, καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα, όπως αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος, άρχισαν να αποσύρονται από την πόλη Σούμι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούτσα, όπου η Μόσχα κατηγορείται για εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων. Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην πόλη Μπούσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή οργή και κατακραυγή.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως σκότωσε αμάχους εν ψυχρώ και πως υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί σε ομαδικούς τάφους. Στο τελευταίο του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για γενοκτονία από το Κρεμλίνο και ανακοίνωσε ότι τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα θα εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πως ευθύνεται για τη σφαγή στη Μπούσα.