Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
koronaios
Ελλάδα

Κοροναϊός: Εντός της εβδομάδας έρχονται ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων - Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά και self test

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η αναστολή των μέτρων θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού

Σταδιακή άρση των μέτρων φαίνεται πως έρχεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού, τα οποία ισχύουν εδώ και μήνες στη χώρα μας, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η αναστολή των μέτρων θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού.

Με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί υπεύθυνοι στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς από τις αρχές του μήνα παρατηρείται αισθητή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και μειωμένη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μείωση των κρουσμάτων φαίνεται να οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 18 ετών έχει ξεπεράσει το 80% στη χώρα μας, ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά της φυσικής ανοσίας, καθώς με τις υπερμεταδοτικές παραλλαγές Όμικρον και Όμικρον 2 έχουν μολυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τους τελευταίους μήνες.


Βελτίωση στους δείκτες της πανδημίας

Ταυτόχρονα, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζονται μειωμένες κατά 100 μέσα στην τελευταία εβδομάδα , ενώ την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια λόγω ίασης υπερτερούν με πάνω από 60 ασθενείς διαφορά ανά ημέρα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σαφή αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Και παρόλο που οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 8 ασθενείς στον ΚΜΟ της εβδομάδας, όμως το ευτύχημα είναι πως ο ρυθμός της αύξησης είναι αργός.

Οι θάνατοι από την άλλη, φαίνεται να ακολουθούν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία, καθώς φαίνεται να μην επηρεάζονται από τους υπόλοιπους δείκτες και να παραμένουν ψηλά. Και συγκεκριμένα στους 64 νεκρούς ανά ημέρα, στον ΚΜΟ των 7 ημερών την Κυριακή (10/4).

Οι επιστήμονες δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να παραμείνουν επιφυλακτικοί κατά τον τελευταίο μήνα στην πρώιμη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τακτική που δεν εφάρμοσαν πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα νέα έξαρση.


Ποιοι περιορισμοί πρόκειται να ανασταλούν

Όλες τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τουρισμού κ.α. για την κατάρτιση του τελικού οδικού χάρτη της άρσης των περιορισμών.

Όταν προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου, εντός αυτής της εβδομάδας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου πλέγματος ηπιότερων μέτρων απέναντι στην πανδημία.

Η αποκλιμάκωση των περιορισμών, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ, ενδεχομένως και στα σχολεία. Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Η κατάργηση των μέτρων σχετίζεται και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών. Είναι και ο λόγος της αύξησης των χρονικών ορίων λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στους 9 και 6 μήνες αντιστοίχως.

Βασικό μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και θέατρα, τα ανοιχτά θεάματα και τους θερινούς χώρους εστίασης.

Σταδιακά και όσο προχωράμε στο καλοκαίρι, το περιοριστικό αυτό μέτρο θα πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιστοποιητικά το πιθανότερο είναι να επανέλθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στην ίδια δέσμη χαλάρωσης των μέτρων, περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους και των self test στα σχολεία ενδεχομένως και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με κ. Πλεύρη, πάντως, με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, καθώς η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.