Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα ηπατίτιδας που βρέθηκαν σε μικρά παιδιά.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ECDC, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία και Ισπανία, με ορισμένους φορείς της νόσου να παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, με αναφορά σε διάρροιες και εμετούς.

To ΕCDC αναφέρει ότι «οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

Τζανάκης: Καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κοροναϊό

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, και κατά πόσο αυτή συσχετίζεται με τον covid.

Ο καθηγητής αναφέρεθηκε στην ηπατίτιδα και τόνισε πως δεν έχει σχέση με τον κοροναϊό. «Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλώθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης. «Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον covid», ξεκαθάρισε.

Πλεύρης: Δεν έχει βρεθεί κρούσμα στη χώρα

Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της νόσου σε παιδιά στην Αγγλία, εξηγώντας ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τη νόσο»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr τόνισε πως τα υπάρχοντα εμβόλια: «Δεν καλύπτουν, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν ή την Α ή τη Β ηπατίτιδα, δηλαδή τους ιούς Α και Β της ηπατίτιδας. Αφού δεν ξέρουμε το αίτιο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εμβόλια. Πρέπει να βρούμε πρώτα το αίτιο», εξηγεί.

«Εμείς δεν έχουμε δει στα παιδιά ηπατίτιδες κεραυνοβόλες και θανατηφόρες. Στους ενήλικες ναι, στα παιδιά όχι. Το ότι έφτασαν στη μεταμόσχευση αυτά τα παιδιά, πιθανολογούμε ότι πρέπει να παραμελήθηκαν. Να μην το πήραν είδηση έγκαιρα δηλαδή οι γονείς, να το άφησαν, να έπαιζαν τα παιδιά, να έτρεχαν, να πήγαιναν σχολείο και να μην το κατάλαβαν. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή, αυτό που συνιστούμε είναι ξεκούραση», λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Παρ'όλα αυτά, ο ίδιος εκφράζει ανησυχία για την περίπτωση μεταμόσχευσης, καθώς στη χώρα μας αυτή η πιθανότητα «μοιάζει τρομακτική», όπως αναφέρει. «Εδώ όποιο παιδάκι χρειαστεί μεταμόσχευση θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Ούτε μόσχευμα υπάρχει, ούτε έτοιμοι είμαστε να κάνουμε μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο τι θα πρέπει να κάνουμε», λέει ο καθηγητής.

Τα έξι συμπτώματα

Γιατροί στη Βρετανία, χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  • 1. Ικτερο
  • 2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  • 3. Κνησμό στο σώμα
  • 4. Πυρετό
  • 5. Ναυτία
  • 6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα.