Μερικά συγκλονιστικά βίντεο φέρανε στη δημοσιότητα οι New York Times, όπου δείχνουν πως εκτελέστηκαν οχτώ Ουκρανοί στην Μπούτσα πριν δύο μήνες.

Τα εν λόγω βίντεο αποτελούν ντοκουμέντα ιδιαίτερης σημασίας καθώς αυτά μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για να στοιχειοθετηθεί ένα έγκλημα πολέμου στην πόλη - σύμβολο του ουκκρανικού αγώνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και βρέθηκε στην κατοχή της εφημερίδας δείχνει Ρώσους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων προς μία αυλή, όπου λίγες στιγμές αργότερα θα εκτελούνταν. Το συγκεκριμένο υλικό, μαζί με πλάνα που τράβηξε ένας γείτονας, αποτελούν σύμφωνα με τους NYT τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ότι οι άντρες αυτοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τους Ρώσους προτού εκτελεστούν.

Στα δύο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times την Πέμπτη, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται να οδηγούν υπό απειλή όπλου μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων στην αυλή ενός σπιτιού στην Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου. Μερικοί από τους αιχμαλώτους περπατούν σκυφτοί διασχίζοντας τον δρόμο, κρατώντας τη ζώνη του ατόμου που βρίσκεται μπροστά τους. Άλλοι έχουν τα χέρια υψωμένα. «Προχωράτε δεξιά» τους φωνάζει ένας στρατιώτης, βρίζοντάς τους.

«Όμηροι κείτονται ξαπλωμένοι εκεί, κοντά στον φράχτη» ακούγεται να λέει το άτομο που τράβηξε το ένα από τα βίντεο. Μετράει: «Ένας, δύο, σίγουρα τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι...» Συνολικά εννέα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι στρατιώτες υποχρεώνουν τους άνδρες να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ανάμεσά στους Ουκρανούς αιχμαλώτους βρίσκεται και ένας άνδρας με γαλάζιο φούτερ με κουκούλα.

Το βίντεο που δημοσιεύουν οι NYT δείχνει τους Ουκρανούς αιχμαλώτους να οδηγούνται στην αυτοσχέδια ρωσική βάση, και έπειτα τελειώνει χωρίς να δείξει κάτι παραπάνω. Ωστόσο οκτώ μάρτυρες αποκάλυψαν στην αμερικανική εφημερίδα τη φριχτή συνέχεια. Οι Ρώσοι στρατιώτες οδήγησαν τους άνδρες πίσω από ένα κτίριο με γραφεία που είχαν καταλάβει, μετατρέποντάς το προσωρινά σε βάση για τις επιχειρήσεις τους. Ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Οι αιχμάλωτοι δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.