Ένα βήμα πριν από την κατάθεση του αιτήματος για την υπό όρους αποφυλάκισή της φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 33χρονη, που κατηγορείται για τη δολοφονία από πρόθεση της κόρης της Τζωρτζίνας, κάθεται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας την ολοκλήρωση των τεχνικών εκθέσεων από τους έξι πραγματογνώμονες που έχει διορίσει η υπεράσπισή της και θα συνοδεύουν το αίτημά της. Την ίδια ώρα, παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό στο κελί της τα όσα ευτράπελα σημειώνονται γύρω από το φερόμενο ως έγκλημα του αιώνα, που μάλλον ικανοποίηση την γεμίζουν, καθώς καθημερινά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες αστοχίες ή παραλείψεις που ήδη έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση εμπλεκομένων και μη στις έρευνες.

Η 33χρονη κατηγορούμενη βρίσκεται στη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού από τις 5 Απριλίου, ημέρα που μετά τη μαραθώνια απολογία της σε ανακρίτρια και εισαγγελέα είχε αποφασιστεί η προσωρινή κράτησή της. Μια εξέλιξη που, σύμφωνα με την οικογένειά της, είχε προκαλέσει την έκπληξή της, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν σίγουρη πως δεν επρόκειτο να μπει φυλακή.

Έκτοτε, μαζί με το συνήγορο υπεράσπισής της Όθωνα Παπαδόπουλο μελετούν όλες τις λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε το αίτημά της για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής της να έχει μια θετική έκβαση, κάτι που ωστόσο θεωρείται απίθανο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πλευρά Πισπιρίγκου είναι σε αναμονή της τεχνικής έκθεσης των συμβούλων, η οποία θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα στοιχεία που επιβαρύνουν την 33χρονη. Πάντως, η υπεράσπιση της κατηγορούμενης φαίνεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει ακόμα και την ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας, η οποία και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον ξαφνικό θάνατό της στις 29 Ιανουαρίου.

Για άλλη μία φορά, ο Όθων Παπαδόπουλος δήλωσε πως η εντολέας του είναι αθώα, ενώ χαρακτήρισε την έρευνα προβληματική, γεμάτη κενά και ασάφειες. Μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η υπόθεση έχει στοιχεία τηλεοπτικού reality» και προσέθεσε πως σε αυτή την υπόθεση πρώτα προφυλακίστηκε η 33χρονη και μετά η ανακρίτρια κάλεσε ειδικό για να τη βοηθάει με τα ιατρικά, στη συνέχεια κάλεσε για κατάθεση τους γιατρούς, έπειτα ζήτησε τοξικολογικές εξετάσεις, άρα πρώτα προφυλακίστηκε η πελάτισσά του και μετά από όλα αυτά άρχισαν οι έρευνες για να δεθεί η κατηγορία. Ενώ σχολιάζοντας την καθυστέρηση στα πορίσματα είπε: «Αν υπήρχε κάτι, κάποιο εύρημα, θα το είχε μάθει όλη η Ελλάδα».

Όπως τόνισε «η έρευνα από την αρχή έχει κενά και μόνο που προσλαμβάνονται ειδικοί ιατροδικαστές, παιδοψυχολόγοι και έχουν γίνει πάνω από 50 ανακρίσεις, κάτι σημαίνει». Αναφερόμενος στο αλαλούμ των τελευταίων ημερών που δημιουργήθηκε με την «εισβολή» των δύο δικηγόρων στο διώροφο της οδού Μπιζανίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «έχει γίνει ενδελεχής έρευνα στο ισόγειο διαμέρισμα της οικογένειας Δασκαλάκη, όχι όμως στης Κούτρα (σ.σ.: η 69χρονη σπιτονοικοκυρά του ζεύγους Δασκαλάκη)», ενώ σχολιάζοντας την αφαίρεση από το σπίτι της σχολικής τσάντας της Τζωρτζίνας και την παράδοσή της από τον δικηγόρο Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, μόλις χθες, στα χέρια της 18ης τακτικής ανακρίτριας, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου δήλωσε πως «ένα αποδεικτικό στοιχείο που αγνοείται για τρεις μέρες χάνει κάθε αποδεικτική ισχύ».


Γρηγόρης Λέων: Tα πορίσματα θα αποκαλύψουν τους δράστες

Για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να υπάρξουν νέες πραγματογνωμοσύνες γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο τα δύο μικρότερα κορίτσια του ζεύγους Δασκαλάκη έκανε λόγο χθες ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Η καθυστέρηση η μεγάλη ήταν μέχρι να ξεκινήσουμε ουσιαστικά να κάνουμε τη σωστή διαδικασία. Δηλαδή, μέχρι να φτάσουμε στις πραγματογνωμοσύνες τις καινούργιες», τόνισε ο ιατροδικαστής και πρόσθεσε: «Οι πραγματογνώμονες έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν όσους επανελέγχους επιθυμούν, έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν μια άνεση χρόνου, ώστε να καταθέσουν τεκμηριωμένες απόψεις, γιατί εδώ το σημαντικό δεν είναι να βιαστούμε, αλλά να έχουμε σωστά συμπεράσματα, σωστά πορίσματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητηθούν από κανέναν».

Εκτίμησε μάλιστα πως «είμαστε αρκετά κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Ήταν να γίνει πρώτα επανέλεγχος όλων των δειγμάτων, όλων των ευρημάτων και στη συνέχεια προφανώς να καταγραφούν οι ορθές αιτίες θανάτου, καθώς αυτό ήταν το κυρίως πρόβλημα».

Σε ερώτηση για το αν είναι απαραίτητες οι εκταφές των παιδιών, επεσήμανε πως κατά την προσωπική του εκτίμηση, «η εκταφή θα μας δώσει πάρα πολλά στοιχεία στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Από τη στιγμή που θα εκδοθούν τα πορίσματα, προφανώς θα πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι οι δράστες του συγκεκριμένου εγκλήματος, είτε έπαιξαν το ρόλο πρωταγωνιστή, είτε συμπρωταγωνιστή, είτε κομπάρσου».

Σημειώνεται πως στη 18η ανακρίτρια ήδη κατέθεσε η ιατροδικαστής Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα, που είχε υπογράψει την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη, ενώ η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, που εξέτασε τη σορό της Ίριδας, σύμφωνα με χθεσινή δήλωσή της δεν έχει κληθεί ακόμα από τη Χριστίνα Σαλάππα για κατάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών, οπότε και

θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των νέων πορισμάτων από τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλογρηά.