Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας ξεκίνησε για να διακοπεί η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί το δικαστήριο ανέβηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των διαδηλώσεων, η δίκη διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Συνολικά επτά από τους 26 καταδικασθέντες κρατούμενους αποφάσισαν να παρευρεθούν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ των πρωτοδίκως καταδικασθέντων που παρευρίσκονται στη διαδικασία βρίσκονται οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιαννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Απόντες από τη διαδικασία ο καθ´ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση.

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη» είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδο της στη δικαστική αίθουσα.

Το παρών ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Kυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην Αθήνα καθώς 300 διαδηλωτές έχουν κλείσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει το ρευμα καθόδου της Λεωφόρου Κηφισίας από το Χαλάνδρι. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται σε όλους τους δρόμους γυρω απο την Αλεξάνδρας η άνοδος της οποίας παραμένει ανοιχτή.


Αναβολή ζήτησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος



Αίτημα αναβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής υπέβαλε για λόγους υγείας ο Νίκος Μιχαλολιάκος δια του δικηγόρου Δημήτρη Παπαδέλλη, ο οποίος εμφανίστηκε ως «άγγελος» του.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, το προηγούμενο διάστημα, νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στη ΜΕΘ λόγω covid-19 και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

«Ο κ. Μιχαλολιάκος κλητεύτηκε στο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη ΜΕΘ με απώλεια συνείδησης. Είχε ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, σας έχω ένα πλήρη ντοσιέ με όλα τα έγγραφα. Πρόκειται για δίκη αυτής της εντάσεως για την οποία δεν έχει λάβει γνώση της πρωτόδικης απόφασης και δεν ξέρει καν για τι δικάζεται. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο κ. Παπαδέλης.

Συνολικά, από τους 56 κατηγορούμενος που κάθονται στο εδώλιο, ένας έχει απεβιώσει και ένας παραιτήθηκε της έφεσης.

Από την πλευρά του, ο καταδικασθέντας σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών, ευρωβουλευτής και έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, Γιάννης Λαγός, ο οποίος έδωσε το παρών στη δικαστική αίθουσα, δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος».

Συνολικά πέντε κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο και ζήτησαν διορισμό συνηγόρου από το δικαστήριο ενώ υπήρξε και ένας κατηγορούμενος ο οποίος είπε πως δεν χρειάζεται…δικηγόρο.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146.

Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα και η αδελφή του, Ειρήνη οι οποίοι θα παρίστανται όπως και πρωτοδίκως προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Με χειροπέδες οι κατηγορούμενοι

Την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση, τα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής με συνοδεία έμπαιναν στην αίθουσα του Εφετείου, όπου θα γίνει η δίκη.









Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση

«Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», ήταν το μήνυμα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση στο Εφετείο σήμερα καλούσαν, ανάμεσα σε άλλους οι: ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, σύλλογοι εκπαιδευτικών, ΚΕΕΡΦΑ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΕΜΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Διευκολυντική στάση εργασίας για συμμετοχή είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 7:00 έως τις 11:00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το δημόσιο, και το ΕΚΑ παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

5623664
5623684
5623682
5623686
5623691
5623701
5623699
5623706
5623702
5623705
5623704
5623707