Ξεκινά αύριο, Τρίτη, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr όπου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμένει ανοιχτεί έως τις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου. Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση θα ανέλθει από 30% έως 50% με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα κυμανθεί από τα 135 ευρώ έως τα 710 ευρώ.

Τι χρειάζεται για τη αίτηση

Για να κάνει κάποιος αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών χρειάζεται μόνο η καταχώρηση κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας, καθώς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, αφού η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.
Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να προχωρήσουν και αυτοί στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.
Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που επιτευχθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο και ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Ποιες συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση: παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το πρόγραμμα προμηθευτές.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ:
Δηλ. αύριο 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0
Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

4 εισοδηματικές κατηγορίες

από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Η διαδικασία

Όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.
Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια, σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τα κριτήρια

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών
Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι (voucher).
Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρία.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:
Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.