Είναι γνωστό ότι η διασπορά της υπομετάλλαξης Όμικρον 2 του νέου κοροναϊού, αλλά και των υπερμεταδοτικών υπομεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι, σε γενικές γραμμές, αποσυνδεδεμένη από τις τιμές των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, ορισμένες από τις οποίες συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται.

Όμως, εάν η διασπορά της πανδημίας συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς, τότε υπάρχει ασφαλώς ένα οριακό σημείο πέραν του οποίου θα αρχίσουν να επηρεάζονται ευθέως και αυξητικά ακόμα και οι τιμές των πιο σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, όπως είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 και οι καθημερινές ανθρώπινες απώλειες από 
plevris
επιπλοκές της λοίμωξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ήταν ο πρώτος στη χώρα που χρησιμοποίησε την έννοια της ταλάντωσης και όχι του κύματος, προκειμένου να χαρακτηρίσει την παρούσα ανάπτυξη της πανδημίας.

Πρόκειται για μια έννοια την οποία, στη συνέχεια, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Στη γραμμή του κ. Μαγιορκίνη, ο κ. Πλεύρης αναπτύσσει την πολιτική του με ορίζοντα, κατ’ αρχάς, το χρονικό διάστημα περί τις 10 Ιουλίου, οπότε προβλέπεται η κορύφωση της ταλάντωσης, και μάλιστα σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου, εάν κάτι αρχίσει να εξελίσσεται ανησυχητικά και έξω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να ενεργοποιήσει εκ νέου την υποχρέωση χρήσης της ατομικής μάσκας προστασίας και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε επίσης η πρωτοβουλία του κ. Πλεύρη να θέσει την Πέμπτη, διά του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ερώτημα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το ενδεχόμενο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον απολύτως προαιρετικό καθορισμό ραντεβού προς εμβολιασμό με την τέταρτη δόση κατά του νέου κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας 30- 59 ετών.

Όπερ και εγένετο... Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε έναν βήμα-βήμα σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, για να διανύσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, με την υιοθέτηση μέτρων όταν και εφόσον απαιτηθούν από τις εξελίξεις και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 25/6