Με την τουριστική αγορά να εισέρχεται στο πιο δυναµικό της δίµηνο (Ιούλιος - Αύγουστος), η εικόνα που διαµορφώνεται για τον ελληνικό τουρισµό φαίνεται να ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες. Μάλιστα, παρά τη νέα αποδιοργάνωση, λόγω έλλειψης προσωπικού στους διεθνείς αερολιµένες, µε καθυστερήσεις και ακυρώσεις, οι αφίξεις αναµένονται αυξηµένες σε σχέση µε το 2019, σύµφωνα µε την εκτίµηση των αεροπορικών εταιρειών αλλά και την εικόνα που έχει για την ώρα το υπουργείο Τουρισµού. Την προηγούμενη εβδοµάδα, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία άγγιξαν το 90% µε 100% σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Πάρο, Νάξο, Ρόδο και Ναύπακτο, ενώ κοντά στο 70% κυμάνθηκαν περιοχές όπως οι Εύβοια, Μάνη, Καλάβρυτα, Θάσος και ορισµένα νησιά του Αργοσαρωνικού.

kikilias
«Έπειτα από πολλούς µήνες σκληρής δουλειάς, τα πρώτα αποτελέσµατα µας δικαιώνουν», σχολιάζει σε επικοινωνία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Τουρισµού, Βασίλης Κικίλιας. «Οι αφίξεις και οι δαπάνες από τον τουρισµό προσεγγίζουν ή ακόµα και ξεπερνούν σε ορισµένες περιπτώσεις τις αντίστοιχες του 2019, παρά το γεγονός ότι φέτος -σε αντίθεση µε την προ πανδηµίας περίοδο- έχουµε ενεργειακή κρίση, πληθωρισµό και πόλεµο στην καρδιά της Ευρώπης».

Λαµβάνοντας, δε, υπόψη του ότι φέτος δεν υπήρξαν ταξιδιώτες από Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα -µια τεράστια αγορά, που φέτος παρέµεινε κλειστή-, οι τουριστικές ροές κρίνονται εντυπωσιακές. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των «Π», η µεγάλη δύναµη της φετινής τουριστικής σεζόν είναι οι Αµερικανοί και το επόµενο ερώτηµα είναι το κατά πόσο θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην άνοδο του «city break» από το φθινόπωρο.

«Το γεγονός ότι φέτος αρχίσαµε να βλέπουµε από τόσο νωρίς την Αθήνα και τα νησιά µας γεµάτα µε τουρίστες δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσµα της στρατηγικής που χαράξαµε, η οποία είχε δύο βασικούς στόχους: την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση high spenders ταξιδιωτών. Η σεζόν φέτος ξεκίνησε τον Μάρτιο και τα στοιχεία από τους µεγάλους tour operators δείχνουν ότι θα φτάσει µέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι αυξηµένες σε σύγκριση µε το 2019. Βλέπουµε, λοιπόν, µε χαρά ότι µέχρι στιγµής οι στόχοι µας επιτυγχάνονται», αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

«Η σεζόν φέτος ξεκίνησε τον Μάρτιο και τα στοιχεία από τους µεγάλους tour operators δείχνουν ότι θα φτάσει µέχρι το τέλος του έτους»


Όσο για την εικόνα που ο ίδιος αποκοµίζει το τρέχον διάστηµα σχετικά µε τις πληρότητες σε ξενοδοχεία και καταλύµατα, όπως λέει, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εχοντας ολοκληρώσει τα ταξίδια και τις επαφές του στο εξωτερικό, ο υπουργός Τουρισµού θα βρεθεί το προσεχές διάστηµα στην Κρήτη για να συζητήσει µε τους επικεφαλής του κλάδου και των ενώσεων το νέο τουριστικό µοντέλο, που βασίζεται στη βιωσιµότητα και τη γαστρονοµία.

Στη συνέχεια, αναµένεται να επισκεφθεί προορισµούς της Ελλάδας που µέχρι σήµερα δεν αποτελούσαν ένα ισχυρό, δηµοφιλές brand, µε στόχο να ενεργοποιήσει τη στρατηγική της προβολής τους για τουρισµό όλο τον χρόνο. «Την προηγούµενη εβδοµάδα ταξίδεψα στην Αίγινα, όπου ενηµερώθηκα ότι είναι στο 90%, ενώ το ίδιο ποσοστό µου είπαν ότι έχουν και στη Ναύπακτο, την οποία επισκέφθηκα την Παρασκευή. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι φέτος θα έχουµε µια πραγµατικά επιτυχηµένη σεζόν 2022», υπογραµµίζει.

• 5.000 αναµένεται να είναι οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιµάνια • 100% αγγίζουν σε πληρότητες τα ξενοδοχεία σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Πάρο, Νάξο, Ρόδο και Ναύπακτο


Για µια ιστορική χρονιά-ρεκόρ κάνουν λόγο οι επικεφαλής του κλάδου της κρουαζιέρας, καθώς µόνο τον Ιούνιο περισσότερα από 500 κρουαζιερόπλοια προσέγγισαν τους ελληνικούς λιµένες. «Οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιµάνια αναµένεται να αγγίξουν τις 5.000», λέει από την πλευρά του ο Β. Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει αύξηση κατά 25% σε σχέση µε το 2019. «Πετύχαµε να έχουµε κρουαζιέρα τους δέκα µήνες και ήδη έχουµε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλύψουµε και τους δώδεκα µήνες. Θέλω, όµως, να επισηµάνω ότι όλες οι παρεµβάσεις που προωθούµε προϋποθέτουν όρους βιώσιµης ανάπτυξης. Στόχος µας είναι, σε συνεργασία µε το υπουργείο Εµπορικής Ναυτιλίας και τις τοπικές κοινωνίες, κάθε ελληνικό νησί και κάθε λιµάνι να διατηρήσει τα µοναδικά χαρακτηριστικά του», επισήμανε ο υπουργός.

Επεξεργαζόµαστε σχέδιο για «berth allocation» και φέτος ξεκινήσαµε από τη Σαντορίνη αναφορικά µε τη διαχείριση των ροών των κρουαζιερόπλοιων


Όσο για τη διαχείριση των µεγάλων ροών τουριστών στους νησιωτικούς προορισµούς, ο υπουργός Τουρισµού αναφέρεται στο σύστηµα «berth allocation», που εφαρµόζεται σε διεθνείς τουριστικούς προορισµούς, όπως είναι η Κροατία (Ντουµπρόβνικ), η Τουρκία, το Ισραήλ και η Κύπρος. «Επεξεργαζόµαστε σχέδιο για “berth allocation” και φέτος ξεκινήσαµε από τη Σαντορίνη αναφορικά µε τη διαχείριση των ροών των κρουαζιερόπλοιων, έτσι ώστε να διασφαλίσουµε καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των νησιών», καταλήγει ο κ. Κικίλιας.