Τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ.
bl_1

Σκοπός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΝ στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού ήταν η επί τόπου ενημέρωσή του από τον Διοικητή Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) Πλοίαρχο Α. Φώσκα ΠΝ, για τις τρέχουσες εξελίξεις Βάσης και η επιθεώρηση της εξέλιξης των έργων που αφορούν τις υποδομές υποστηρίξεως των νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων MH-60R (=Romeo) του Π.Ν, το πρώτο από τα οποία αναμένεται σε πολύ λίγους μήνες, καθώς και για την παραλαβή και τις τελικές δοκιμές αποδοχής των νέων Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), τύπου Α-900.
bl3

Την περασμένη εβδομάδα ο Ναύαρχος Πετράκης είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3HN Orion.
bl4

ΣμηΕΑ, τύπου Α-900, μίνι-ελικόπτερα UAV, της εταιρείας ALTUS LSA, είναι τα πρώτα μη επανδρωμένα αερο-οχήματα του Ναυτικού και μάλιστα ελικόπτερα, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στην ιστορία του ένδοξου Κλάδου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφτηκε το Νοέμβριο του 2021 για την προμήθεια και εγκατάσταση μη επανδρωμένων ελικοπτέρων σε πλοία του ελληνικού Στόλου για την προμήθεια 5 συνολικώς A900 για ναυτική επιτήρηση, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την Alpha Unmanned Systems στην Ισπανία. Τα προαναφερθέντα UAV είναι τώρα στη φάση των τελικών δοκιμών πριν την παραλαβή τους, θα ενσωματωθούν στις ελληνικές φρεγάτες και αναμένεται να καταστούν σύντομα επιχειρησιακά.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των A900 είναι:

· Αυτόνομη απονήωση και προσνήωση σε κινούμενο σκάφος
· 4 ώρες συνεχόμενης πτήσεως
· 25 χλμ. επιχειρησιακή ακτίνα δράσεως
· Υψόμετρο έως 10.000 πόδια
· Ταχύτητα 58 χιλιόμετρα/ώρα
· Ωφέλιμο φορτίο έως 6 κιλά (σε πολλαπλούς αποθηκευτικούς χώρους)
· Ενσωματωμένη γεννήτρια 150W για παροχή ρεύματος σε πακέτα ηλεκτρονικού εξοπλισμού
· Πλοήγηση χωρίς εξάρτηση από GPS
· Δυνατότητα αυτοπεριστροφής και επιπλεύσεως στη θάλασσα (αν απαιτηθεί)
· ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές κατασκευής