«Τα νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν πρέπει να είναι ανοιχτά στα έκτακτα περιστατικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Με βάση το πρωτόκολλο και την κείμενη νομοθεσία το νοσοκομείο οφείλει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα και να φωνάξει έναν γιατρό που εφημερεύει να παράσχει τις πρώτες βοήθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακός, ενώ τόνισε ότι σωστά διετάχθη ΕΔΕ υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

«Είναι σφάλμα αυτό που έκανε η νοσηλεύτρια, δεν έπρεπε να κάνει εκτίμηση, δεν ήταν αρμοδιότητά της, έπρεπε να φωνάξει γιατρό», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

«Ωστόσο υπάρχει κι ένα ελαφρυντικό. Το θύμα είπε ότι το πρωί είχε πάει σε ιδιώτη γιατρό που διέγνωσε ψύξη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Από ό,τι φαίνεται σήμερα η διοίκηση παίρνει την απόφαση να τις θέσει σε αργία», συμπλήρωσε.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Γιαννάκου στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή τον θάνατο 49χρονου στην Πάτρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε: «Τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζες, εφημερεύουν δεν εφημερεύουν οφείλουν να είναι ανοιχτά στους πολίτες στα έκτακτα περιστατικά».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαδικασία σε ένα έκτακτο περιστατικό, ο κ. Γιαννακός απάντησε: «Με βάση το πρωτόκολλο αλλά και την κείμενη νομοθεσία το νοσοκομείο οφείλει να τον οδηγήσει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και εκεί να φωνάξουν ένα γιατρό εκ των εφημερευόντων. Θα έπρεπε να τον δει γιατρός, να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να τον οδηγήσει με ασφάλεια στο εφημερεύον νοσοκομείο. Αυτό που έγινε στην Πάτρα είναι λάθος, είναι λάθος αυτό που έκανε η νοσηλεύτρια. Η νοσηλεύτρια δεν έπρεπε να κάνει εκτίμηση, δεν είναι στο υπηρεσιακό καθήκον της νοσηλεύτριας να κάνει εκτίμηση, έπρεπε να φωνάξει γιατρό και ας κανει λάθος ο γιατρός αλλά εδώ υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά. Τα ελαφρυντικά είναι ότι ο ασθενής περιγράφοντας τον πόνο το σβέρκο είπε ότι το πρωί πήγε σε ιδιώτη γιατρό και ο ιδιώτης γιατρός παθολόγος διέγνωσε ψύξη ενώ πιθανά να ήταν αρχόμενο έμφραγμα. Έκανε τις εξετάσεις που έπρεπε ο ιδιώτης γιατρός;».

«Σωστά διετάχθη ΕΔΕ, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Δεν είναι στο υπηρεσιακό καθήκον της νοσηλεύτριας να διώξει τον ασθενή», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία για τις νοσηλεύτριες, σημείωσε: «Η αυστηρότερη που υπάρχει. Από ότι φαίνεται σήμερα η διοίκηση παίρνει μια απόφαση να τις θέσει σε αργία. Μετά θα υπάρξουν τα πειθαρχικά όργανα όπου η πλειοψηφία των πειθαρχικών οργάνων είναι δικαστικοί δεν είναι συνάδελφοί μας. Έως ότου κριθεί οριστικά η πράξη του από τα πειθαρχικά συμβούλια, που μπορεί να είναι από 1 μήνα μέχρι 5 χρόνια η αργία, αμείβεται με το 50% του μισθού».

«Τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Δεν είναι σε ετοιμότητα, δεν έχουν εργαστήρια, δεν έχουν γιατρούς. Είναι λάθος για παράδειγμα εγώ που μένω δίπλα στο Αττικό όταν έχω πρόβλημα να πω ότι θα πάω στο Αττικό για να αποφύγω την ταλαιπωρία και όχι στο εφημερεύον που είναι για παράδειγμα το Τζάνειο. Το πολύ έκτακτο περιστατικό πρέπει να φτάνει στην πόρτα του μη εφημερεύοντος νοσοκομείου, να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Γιαννάκος.