Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
fotiaPenteli6
Ελλάδα

Φωτιά στην Πεντέλη: Πολέμιος ο άνεμος - Αναμένεται να «φουντώσει» - Πότε θα σημειωθεί αποκλιμάκωση

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Τιτάνια η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην Πεντέλη χθες, Τρίτη 19 Ιουλίου, το απόγευμα. Ο άνεμος ολοένα και δυσχεραίνει την κατάσταση με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και το έργο της πυροσβεστικής να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Για την ακρίβεια, οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί, με την έντασή τους να υπολογίζεται σε 7-8 μποφόρ, ενώ κάποιες ριπές έφτασαν και τα 9 μποφόρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μετεωρολογικό σταθμό Πεντέλης, οι άνεμοι στις 04:50 τα ξημερώματα έφτασαν ακόμα και στα 113 χιλιόμετρα την ώρα.

Αποκλιμάκωση μετά το απόγευμα

Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι και οι επόμενες ώρες, με την αποκλιμάκωση των φαινομένων να αναμένεται από το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, το έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στα πύρινα μέτωπα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 80 με 85χλμ/ώρα.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, με ριπές ανέμου κατά διαστήματα τα 7-8 μποφόρ. Από το βράδυ θα σημειωθεί μία μικρή μείωση της τάξεως των 2 με 3 μποφόρ.
Επίσης, επιβαρυντικό μετεωρολογικό στοιχείο των επόμενων ημερών θα είναι και οι έντονα θερμές μάζες που θα έρθουν, οι οποίες με τους ισχυρούς ανέμους θα είναι ένα μείγμα πραγματικά πολύ επικίνδυνο.

Μέγιστη ένταση στις 12 το μεσημέρι

Όπως τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη «το μέγιστο της έντασης των ανέμων θα είναι γύρω στις 12 με 1μμ».
«Από νωρίς το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένηση των ανέμων, προς το βράδυ ουσιαστικά θα έχουμε εξασθένηση. Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σούζη.

Αύξηση των ανέμων τη νύχτα

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στο MEGA για το τι προβλέπεται τις επόμενες ώρες στο σκηνικό του καιρού, και κατά πόσο θα βοηθήσει στο δύσκολο έργο κατάσβεσης της φωτιάς.
Ο κ. Λαγουβάρδος μίλησε για τις έντονες ριπές ανέμων, οι οποίες άγγιξαν ακόμα και τα 113 χιλιόμετρα την ώρα.

«Όσον αφορά στους ανέμους είχαμε μία πολύ σημαντική αύξηση των ανέμων μέσα στη νύχτα, και έφτασε στα 110 χλμ/ ώρα. Στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη έφτασε τα 113 χιλιόμετρα. Οι ριπές κινούνται μεταξύ 75 και 85 χιλιόμετρα ανά ώρα, έχουν πέσει δηλαδή αυτή την ώρα. Θα έχουμε τις επόμενες ώρες ένα ισχυρό μελτέμι και οι ριπές θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα, από 70 έως 90 χλμ», δήλωσε αρχικά.

«Μία μικρή εξασθένηση αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης, και μεγαλύτερη εξασθένηση αναμένεται από την Πέμπτη. Θα έχουμε στροφές στον άνεμο, είναι μία δύσκολη μέρα και αυτή. Η φωτιά είχε πλησιάσει χθες στο Αστεροσκοπείο, δεν απείλησε το Αστεροσκοπείο. Το ρεύμα δεν έπεσε και η πληροφόρηση συνεχίστηκε και απομακρυσμένες περιοχές», συμπλήρωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λαγουβάρδου, θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις ριπές των ανέμων μέχρι το βράδυ, αλλά δε θα κοπάσουν σε επιθυμητό επίπεδο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.