Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση που ξέσπασε στην περιοχή Βένιζα, στα Μέγαρα, το μεσημέρι της Τετάρτης, προκαλώντας την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιοφυτα..

Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, τα οποία φέρονται να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Λίγο μετά τις 17:30 με νέο μήνυμα από το 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού Παπαγιαννέικα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Στο σημείο πνέουν βοριάδες 6 με 7 μποφόρ, ενώ η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, όσο και προς Μέγαρα.

Στο σημείο επιχειρούν 34 οχήματα με 95 πυροσβέστες συμπεριλαμβάνοντας 3 ομάδες πεζοπόρων, 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα ΒΚ127 συντονιστικό.

«Μάχη» να μην φτάσει η φωτιά στο Αλεποχώρι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μεγαρέων Κωνσταντίνο Φυλακτό το μέτωπο εκτείνεται στο ένα χιλιόμετρο και εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι.

«Αλλάζει η φορά του ανέμου. Εκεί που τελειώνει η φωτιά ξανά πάλι από την αρχή. Ενα χιλιόμετρο είναι το μέτωπο, πέντε χιλιόμετρα πριν το Αλεποχώρι» είπε ο κ. Φυλακτός στο Open.

«Αν δεν έρθουν μηχανήματα έργου να κάνουν κάποια αντιπυρική ζώνη δεν νομίζω να ελεγχθεί η φωτιά. Εχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, είναι μεγάλος ο άνεμος και όλο αλλάζει» είπε ο Δημήτρης Κυριακούλης, κάτοικος Μεγάρων.




LIVE εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς





Ο δήμαρχος Μεγαραίων δήλωσε στο Mega ότι οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί, που δεν υπάρχει ορατότητα, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην επιχείρηση κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι προσπάθειες εστιάζουν στο να μην περάσει στον δρόμο για το Αλεποχώρι, ωστόσο η φωτιά, σύμφωνα με αναφορές πέρασε στον Πευκενέα Μεγάρων. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις εστίες, για να μην επεκταθεί η φωτιά στο Αλεποχώρι.

Λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.


Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι και στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ.

Ζητήθηκε άμεση προληπτική απομάκρυνση, μέσω του 112, των κατοίκων του οικισμού Ζάχουλη προς Αλεποχώρι.  Εξετράπησαν 2 Air Tractores σε περιπολία και καταφθάνουν ένα Erickson, ένα ΑΒ215 και ακολουθούν 3 CL 215, ενα Erickson και 2 Air tractors.



Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Βένιζα, κοντά στη θέση Κορώνα. Έχουμε κινητοποιηθεί, ως Περιφέρεια Αττικής και συνδράμουμε στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αντιμετωπίζει το συμβάν και με εναέρια μέσα. Οι εικόνες είναι από το σύστημα παρακολούθησης και τις κάμερες που ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε εγκαταστήσει στα δάση».