Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στην αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov An-12, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη του πληρώματος να χάσουν τη ζωή τους.

Οι συνολικά οχτώ ομάδες των πυροτεχνουργών καταβάλλουν καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να επισπεύσουν τη συγκέντρωση και εκκαθάριση της περιοχής από τα πυρομαχικά που διασκορπίστηκαν μέσα στις αγροτικές εκτάσεις, κατά την πρόσκρουση του αεροπλάνου.

Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, «είναι γεγονός ότι οι άντρες του στρατού κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και με μεγάλη ταχύτητα. Για τον λόγο αυτό ίσως και μέσα στη μέρα να εκδώσουμε ανακοίνωση -πάντα μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του Τάγματος- για τις περιοχές στις οποίες έχει γίνει πλήρης εκκαθάριση, οπότε αυτές θα μπορούν να είναι πλέον προσβάσιμες σε γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά αυτοκίνητα και πολίτες. Κάθε κομμάτι της περιοχής που ελέγχεται από τους πυροτεχνουργούς περικλείεται από συρματόπλεγμα ώστε να απαγορεύεται κάθε πρόσβαση σε αυτήν μέχρι να εκκαθαριστεί».

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, όλα τα πυρομαχικά συγκεντρώνονται και μεταφέρονται στην Ξάνθη, με σκοπό να ελεγχθούν και να καταστραφούν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αναστασιάδης εμφανίζεται απολύτως καθησυχαστικός όσον αφορά στην ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων από τις πρώτες ύλες της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

«Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις που έγιναν δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό», τονίζει ο δήμαρχος.

«Εννοώ πως δεν υπήρχε ραδιενέργεια ή άλλο βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Πιθανόν η φωτιά που προκλήθηκε από το αεροπλάνο να επιβάρυνε προσωρινά την περιοχή, αλλά νομίζω πως αυτό δεν είναι ανησυχητικό στοιχείο. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συχνή επικοινωνία με αρμόδιους και με πανεπιστημιακούς, οπότε λαμβάνουμε σχετικές ενημερώσεις. Επιπλέον, έχουν ληφθεί δείγματα χώματος και νερού από την επίμαχη περιοχή, δηλαδή από το σημείο της πρόσκρουσης, οπότε και αναμένουμε τα αποτελέσματα», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στον δήμο Παγγαίου και κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων που συγκεντρώνει στοιχεία και υλικό, προκειμένου να διερευνήσει επακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος.