Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Σουφλί Έβρου για να μην επεκταθεί περαιτέρω η φωτιά στον πυρήνα του παρθένου δάσους της Δαδιάς.

Δύο είναι τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η πυροσβεστική αυτή τη στιγμή: Ένα μετά από το χωριό Δαδιά και ένα προς τη Λευκίμμη, ωστόσο δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. Στη Λέσβο έχει άνεμο και είναι κοντά σε δάσος. Δόθηκε εντολή και στους 3 Tractores της Αγχιαλου.

Όπως έγινε γνωστό, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός θα πραγματοποιήσει ενημέρωση στις 14:00.

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Δρυμός, όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών, δεν έχει καθαριστεί ποτέ, και οι πευκοβελόνες αποτελούν καύσιμη ύλη. Πάντως, αυτή τη στιγμή επικρατεί άπνοια, κάτι που διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις άλλα υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη. Παράλληλα, υλοτόμοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.


Όπως ανέφερε εχθές στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, «τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη».

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

2 CH-47D
6 Προωθητές γαιών
1 Φορτωτής
3 M/S 290GD
Τμήματα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" κ μέσα Μηχανικού του Στρατού

Όσο προχωράει η νύχτα, η ένταση των ανέμων φαίνεται να πέφτει και για αυτό οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη μάχη να προλάβουν περαιτέρω επέκταση του μετώπου, αφού ήδη εκτιμάται ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο

Η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής το μετωπο κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης αποτελούμενη από μαύρη πεύκη, τραχεία πεύκη καθώς κι άλλα φυλλοβόλα είδη και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).


Η ψηφιακή ανάλυση της επέκτασης της φωτιάς

Σύμφωνα με το meteo, το οποίο επικαλείται εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Landsat 8 που μελέτησε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 4.384 στρέμματα.

Στη δορυφορική εικόνα παρακάτω αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

dor