Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων θα παρουσιάσει μείωση, γύρω στο 15% με 20% πιο κάτω. Εισερχόμαστε στη φάση της συρρίκνωσης, γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις 150», εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega για την τωρινή κατάσταση του κοροναϊού.

Για την έξαρση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε: «Η έξαρση του κοροναϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 που έχουν δημιουργηθεί», εξήγησε ο καθηγητής.

«Όσοι είναι πάνω από 70 ετών πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98%», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τέλος, όσον αφορά στη long covid, ο καθηγητής ανέφερε ότι για τους πολίτες που τους ταλαιπωρούν επί μακρόν τα συμπτώματα της νόσησης, υπάρχουν τα ιατρεία «long covid», όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.