Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
fotia_lesvos_en
Ελλάδα

Φωτιά στη Λέσβο: Μαίνεται ένα επικίνδυνο μέτωπο σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από στρατόπεδο

Δεν έχει οριοθετηθεί πλήρως η πυρκαγιά

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στη Λέσβο, ωστόσο, δεν έχει οριοθετηθεί πλήρως με την μάχη να εστιάζεται στο μέτωπο που βρίσκεται σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων από στρατόπεδο.

 Μάλιστα, σύμφωνα με το newsit.gr, είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι θα εκκενωθεί το στρατόπεδο για προληπτικούς λόγους ωστόσο κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν έχει αποφασιστεί.

 Η πυρκαγιά που αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση καίει στην περιοχή Λαγκάδα βόρεια της Βρίσας Λέσβου. Μέχρι να πέσει η νύχτα επιχειρούσαν ένα ΕΠ Μι8, 3 Air Tractors που βρίσκονταν στο νησί και ακολούθησαν 2 CL415 από Βόλο και ένα CL415 από Αλεξανδρούπολη.

 Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή, η «μάχη» επικεντρώνεται σε εστία που καίει σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων από στρατόπεδο.

 «Η εικόνα της φωτιάς είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με τις πρωινές ώρες, όμως παραμένει επικίνδυνη» υπογραμμίζει στο GRTimes ο κ. Αξής.

 Ο τελευταίος προσθέτει δε, ότι «αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά δεν απειλεί οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, καθώς καίει στο απέναντι βουνό. Όλες οι δυνάμεις όμως έχουν πέσει πάνω στο κύριο μέτωπο το οποίο απειλεί το στρατόπεδο Πολιχνίτου που βρίσκεται σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων».

 Σ’ ότι αφορά τους ανέμους που πνέουν τούτη την ώρα στην περιοχή, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατοί και αυτό είναι ευχάριστο. Φυσάει ένας Βορειοανατολικός άνεμος που σπρώχνει τη φωτιά προς τα καμένα, όμως μέχρι να φτάσει εκεί μεσολαβεί πυκνό πευκόδασος».

 Την ίδια ανησυχία εξέφρασε στο GRTimes και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη τόσο από εναέρια όσο και από πεζοπόρα τμήματα προκειμένου να ελεγχθεί η φωτιά. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε βελτιωμένη εικόνα, μέχρι να σταματήσουν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ενώ σχετικά με το αν κινδυνεύουν οικισμοί όπως για παράδειγμα το χωριό της Βρίσας, το οποίο έχει εκκενωθεί, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «καμία άλλη περιοχή δεν απειλείται και για καμία άλλη δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112».