Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
thasos_purkagia
Ελλάδα

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη Θάσο: Ενισχύονται περισσότερο οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο

Στο νησί καταφτάνουν κι άλλες δυνάμεις πυρόσβεσης, ακόμα και από την Αττική

Εξακολουθεί να μαίνεται για δεύτερο 24ωρο η φωτιά στη Θάσο .

Στο νησί καταφτάνουν κι άλλες δυνάμεις πυρόσβεσης, ακόμα και από την Αττική.

Αυτή την ώρα, στη μάχη για τη φωτιά στη Θάσο παίρνουν μέρος συνολικά 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, μαζί και δυνάμεις που έφτασαν στο νησί με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι της Κεραμωτής.

Ήδη, στη Θάσο βρίσκονται 30 πυροσβέστες από την Αττική που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ αναμένονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 29 άνδρες με ένα όχημα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και από την Περιφέρεια Ηπείρου 26 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν περιοδικά οχτώ αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.


Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, όμως δεν απειλούνται, μέχρι στιγμής, ούτε σπίτια, ούτε οι κατασκηνώσεις, που είναι κλειστές.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες, ενώ ενισχύθηκαν από κομβόι οχημάτων που έφτασε από την Καβάλα μέσω της Κεραμωτής.


Μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση στα Κοίνυρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 για την προληπτική εκκένωση του χωριού Κοίνυρα, προς τα Λιμενάρια.


 
Τραυματίστηκαν δύο εθελοντές

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν, κατά την προσπάθεια διάνοιξης ζωνών από πτώση κλαδιών.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες κι είναι καλά στην υγεία τους.

 


Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φωτιά

Αν και το σημείο όπου καίει η φωτιά είναι δύσβατο και δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι μέχρι τη δύση του ηλίου η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί, με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες.


Ζητούν ψυχραιμία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά.

Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό, ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

*Φωτογραφίες: kavalanews.gr