Ένα τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αερο-όχημα (UAV) εισήλθε παρανόμως εντός του FIR Αθηνών και έφτασε μέχρι την Αστυπάλαια, προτού αναχαιτιστεί και εξέλθει από αυτό, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ.

Το τουρκικό UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίσε τον εθνικό εναέριο χώρο και ακολούθως, στις 11:43 το πρωί, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα Τριανήσια, που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας, Νοτιοδυτικά της Κω-Νισύρου και Βορειοδυτικά της Καρπάθου, πετώντας στα 19.000 πόδια.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συστάδα νησίδων έχει κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο “Natura 2000” ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά Άρτεμης (θαλασσσοπούλι-Calonectris diomedea), Μαυροπετρίτης (γεράκι-Falco eleonorae) και Μύχος (θαλασσοπούλι-Puffinus yelkouan), γεγονός που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε πτητική δραστηριότητα άνωθεν αυτών.

Το UAV αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ