Με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της Εκκλησίας, σχετικά με το θαυματουργό Τίμιο Σταυρό και τον ιερέα Δημήτρη Λουπασάκη, θα ασχοληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει σχετικά με το ζήτημα του Ιερού Ναού των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό και θα παρουσιάσει τη συνολική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Η αναλυτική ενημέρωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θα γίνει κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Οκτώβριο, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Αρκετοί ιεράρχες αμφισβητούν ανοιχτά πλέον πολλά από τα θαύματα που «διαφημίζονται» από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς ναούς, λέγοντας πως «η έκταση των θαυμάτων που επικαλούνται κάποιοι δεν δηλώνει ορθόδοξο ήθος».

Ήδη με εγκύκλιό της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, τον περασμένο Ιούνιο, προειδοποιούσε τους πιστούς για ψευδοπροφήτες, ενώ ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος έστρεψε τα βέλη του προς τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό χαρακτηρίζοντας «μεγάλη πληγή» και «απάτη ολκής» τα όσα συμβαίνουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις.

«Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα», δήλωσε ο μητροπολίτης Νεκτάριος, και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει τρεις ανακρίσεις για την περίπτωση αυτή, είναι όλες καταπέλτης, αλλά μπήκαν στο συρτάρι γιατί επεμβαίνουν και πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορώ να κρύψω την αλήθεια. Υπάρχει ποινική διάσταση. Γιατί η Πολιτεία επεμβαίνει σε θέματα καθαρά εκκλησιαστικά; Πρόκειται για απάτη ολκής. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφήμιση, υπάρχει αγυρτεία, δεν υπάρχει αγιότητα», ανέφερε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αργολίδoς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Τιμόθεος αναφέρθηκε κι αυτός στο φαινόμενο των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη πληγή. «Αυτό το φαινόμενο εντάθηκε πάρα πολύ τώρα με τον κορωνοϊό και βλέπατε κυρίως ιερωμένους να παριστάνουν τους προφήτες λέγοντας διάφορα πράγματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναστατώνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος γιατί δήθεν γίνονται θαύματα», λέει ο μητροπολίτης Τιμόθεος, ενώ ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Τι δήλωσε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Ως το διαχρονικά μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στον Ναό των Αγίων Ισιδώρων και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, αποκαλώντας «κατά συρροή απατεώνα» τον εφημέριο του ναού Δημήτριο Λουπασάκη.

Ο συγγραφέας ζητά ταυτόχρονα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου με τη διενέργεια έρευνας σε βάθος. Η κοινή γνώμη, πάντως, φαίνεται διχασμένη απέναντι στο «φαινόμενο» των Αγίων Ισιδώρων, με τους μισούς να ομολογούν θαύματα και τους άλλους μισούς να μιλούν για λαοπλάνους και απατεώνες. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την οργή τους και μίλησαν για την άδικη στοχοποίηση του χαρισματικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, εφημέριου των Αγίων Ισιδώρων, πατέρα Δημήτριου Λουπασάκη, πνευματικού τέκνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time