Με δημόσια παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώπιον του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέσχε πλήρη κάλυψη στον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους Αρχηγούς, και με τον τρόπο αυτό «έκλεισε» αποφασιστικά το σχετικό θέμα του συκοφαντικού ανώνυμου λίβελου που τον στοχοποιούσε πριν από μία εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ, μιλώντας στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου, αναφορικώς με το προαναφερθέν θέμα, τόνισε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

«…Η Πολιτική Ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την Στρατιωτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία. Επαναλαμβάνω: Όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία, την οποία άλλωστε η Κυβέρνηση επέλεξε διά του θεσμικά προβλεπομένου τρόπου των κρίσεων από το ΚΥΣΕΑ». Και πρόσθεσε: «Αυτή η Ηγεσία έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα. Αυτή λοιπόν την ώρα που η απειλή εναντίον της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατή, οφείλουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί και στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, να συνδράμουμε τη Στρατιωτική Ηγεσία ώστε να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της, δηλαδή να θωρακίζει τη χώρα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ένα δείγμα μόνο αυτής της δουλειάς βρίσκεται ακριβώς πίσω μας, είναι το σπουδαίο αυτό πλοίο».

Με τον τρόπο αυτό, μετά από μία εβδομάδα, το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν και όλοι οι Αρχηγοί απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, μέχρι τις προσεχείς φυσικά κρίσεις, οπότε και ΑΠΑΝΤΕΣ κρίνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο ΥΦΝΝΠ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ιωάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο ΓΓ/ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης,

Βουλευτές της Α’ και Β’ Πειραιώς, μέλη της Κοιβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, πρώην υπουργοί και συγγενείς των πεσόντων Ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, ενώ χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Νικαίας κ.κ. Αλέξιος και Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. 

Ανάδοχος του πλοίου που φέρει το όνομα του Πειραιώτη Ήρωος τότε Υποπλοιάρχου και νυν Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ήταν ο αδελφός του γιατρός Νικόλαος Βλαχάκος.