Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George H. W. Bush» έχει καταπλεύσει στον κόλπο της Σούδας, όπου βρίσκεται η ΝΑΤΟϊκή προβλήτα, από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, μια και είχε προγραμματιστεί επίσκεψη.

Φαίνεται ότι πρόκειται περισσότερο για εκπαιδευτική εκδρομή, αφού στόχος είναι να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό οι 6.000 ναυτικοί και μέλη του αεροπλανοφόρου.
Bush

Κατά τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στον «Εκδικητή», έχουν πολλές δυνατότητες, αφού το πλοίο είναι τεράστιο. Απασχολούνται κάνοντας κάποια σπορ (μπάσκετ, πινγκ πονγκ, μίνι γκολφ), ψαρεύοντας και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.


«Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Εκτιμούμε τη σχέση που έχουμε με τους Έλληνες συμμάχους μας και οι βάσεις και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας συνεχίζουν να λειτουργούν ως “κόσμημα του στέμματος” στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα που επιτρέπουν τις αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο υποναύαρχος του αεροπλανοφόρου Ντένις Βέλεζ: «Είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, αλλά και όταν χτίζουμε πάνω στις ήδη δυνατές σχέσεις που έχουμε μαζί τους».

Μάλιστα, την Παρασκευή τα Χανιά γέμισαν, αφού 3.500 ναυτικοί και 2.500 μέλη του πλοίου, που βρίσκονται σε αυτό για την υποστήριξη των διατεθειμένων αεροσκαφών (μπορεί να φιλοξενήσει ως 85, μαζί με μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα), βγήκαν για βόλτα, με αποτέλεσμα η πόλη να βιώνει μέρες Αυγούστου και... ακόμα χειρότερα. Ήταν, άλλωστε, ο πρώτος προορισμός του «George H. W. Bush» από τις 10 Αυγούστου, όταν και αναχώρησε από το λιμάνι του Νόρφολκ για αποστολή που είχε ήδη προγραμματιστεί.


Η ομάδα Ηθικής, Πρόνοιας και Αναψυχής του πλοίου συνεργάστηκε με τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να οργανωθούν εξορμήσεις σε γνωστές ιστορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες.

Επιπλέον, χέρια… θαλασσινά θα βοηθήσουν σε εκδηλώσεις καθαρισμού, που τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη οργανώσει.

«Θα είναι καλό να περάσουμε χρόνο σε μια όμορφη χώρα απολαμβάνοντας το τοπικό φαγητό, την τέχνη και την ιστορία για να ξαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, μετά την παραμονή μας στο πλοίο», δήλωσε ο υποπλοίαρχος αεροπλοΐας Χοσέ Μερκάδο: «Γνωρίζουμε όμως ότι είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία, ενώ έχουμε αυτές τις ευκαιρίες να απολαύσουμε τον πολιτισμό και να μάθουμε για την τοπική ιστορία».