Στην πρώτη μετα-COVID-19 Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγήκε ενισχυμένος για ακόμα μία φορά, αφού και στις τέσσερις κενές Μητροπόλεις Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Ηλείας και Γόρτυνος εξελέγησαν πρόσωπα που αποτελούσαν βασικές επιλογές του. Υπολογίζοντας και τους τέσσερις επί των ημερών του, έχουν εκλεγεί συνολικά από το 2008 έως σήμερα 44 μητροπολίτες.

Παράλληλα με τις εκλογές, ο κ. Ιερώνυμος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως στη διεκδίκηση αποζημίωσης εκατομμυρίων ευρώ για τα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη που έχει δεσμεύσει ο δήμος. Η Εκκλησία, όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει ό,τι της ανήκει μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικαλούμενος απόφαση του δικαστηρίου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως η Σύνοδος θα ζητήσει αποζημίωση, γιατί τα οικόπεδα έχουν δεσμευτεί και παραμένουν αναξιοποίητα.

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, αφού ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εκτιμά ότι το δικαστήριο δεν δικαιώνει την Εκκλησία και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει αλλαγές στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής. Το θέμα των 17 οικοπέδων στη Βουλιαγμένη απασχολεί την Εκκλησία από το 2013, όταν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας διεκδικώντας αρχική αποζημίωση 9.210.000 ευρώ για στέρηση της χρήσης ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας της στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Ποιοι είναι οι νέοι ιεράρχες και ποια η εξέλιξη με τα οικόπεδα και την κόντρα με τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης


Τις αιτιάσεις του δήμου δεν συμμερίζεται η Εκκλησία, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, θα ζητήσει να αποζημιωθεί, ο δε υπολογισμός της ζημίας θα γίνει με βάση τις προσφορές που έχει ήδη δεχθεί από ιδιώτες προς αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων: «Η πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια, βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Πέραν της περιουσίας και των εκλογών, η Σύνοδος έπειτα από πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Ο μητροπολίτης Σάμου κατέθεσε 12 προτάσεις για την ανασυγκρότηση των ενοριών, καλώντας στην ουσία τους ιερείς να έρθουν πιο κοντά στον λαό και κυρίως στη νεολαία.

4_2
▶Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέρχεται της Ιεράς Συνόδου με τους νεοεκλεγέντες μητροπολίτες Αιτωλοακαρνανίας, Δαμασκηνό Κιαμέτη (δεξιά), και Γόρτυνος-Μεγαλοπόλεως, Νικηφόρο Ευσταθίου (αριστερά).

Οι 4 νέοι Μητροπολίτες

Στο μεταξύ, χωρίς εκπλήξεις πληρώθηκαν οι κενές θέσεις στις μητροπόλεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δράμας, Ηλείας και Γορτυνίας. Στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, για την οποία είχε συζητηθεί έντονα η διχοτόμηση, εξελέγη με 60 ψήφους ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης. Ο κ. Δαμασκηνός, με καταγωγή από τη Σάμο, γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1997 εκάρη μοναχός. Στη Μητρόπολη Δημητριάδος, όπου υπηρετούσε ως πρωτοσύγκελος, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών, ενώ ήταν και ο εμπνευστής, δημιουργός και διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στη Μακρινίτσα Πηλίου.

Με 63 ψήφους εξελέγη νέος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο 55χρονος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου, αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Χαλκίδος. Ο κ. Νικηφόρος, κατά κόσμον Αθανάσιος Ευσταθίου, γεννήθηκε στις Ροβιές Ευβοίας το 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα (Licenza) στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica «San Nicola» του Μπάρι της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facoltà Teologica Pugliese), λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Αριστα» (Summa cum laude).Το 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά.

Ο επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, εξελέγη νέος μητροπολίτης Ηλείας. Ο κ. Αθανάσιος αποτελεί επιλογή του παραιτηθέντος μητροπολίτη Γερμανού, την οποία αποδέχτηκε η Ιεραρχία. Ο κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός γεννήθηκε στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας το 1954. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1982.

Ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Δωρόθεος Πάπαρης, εξελέγη στη Μητρόπολη Δράμας. O κ. Δωρόθεος, ο οποίος μέχρι τώρα υπηρετούσε ως γραμματέας πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου, έλαβε στην τελική ψηφοφορία 69 ψήφους. Είναι κληρικός της Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Θεωρείται ιδιαίτερα μορφωμένος κληρικός, με σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, και αναμένεται, όπως έχει δεσμευτεί, να συνεχίσει το έργο του Μακαριστού προκατόχου του για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων από τους Βούλγαρους στις αρχές του περασμένου αιώνα.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022.