Το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, εξήλθε χθες από το Άγιο Όρος συνοδεία του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και Βατοπεδινών Πατέρων και έφτασε στο λεκανοπέδιο Αττικής, και συγκεκριμένα στον Πειραιά.

Ειδικότερα, την Αγία Ζώνη υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου του Πειραιά, να γίνεται το επίκεντρο μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αναχωρήσει η Αγία Ζώνη.

Ο Πειραιάς υποδέχτηκε, την Αγία Ζώνη με κάθε επισημότητα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, το θεομητορικό κειμήλιο έφτασε στο λιμάνι του Πειραία με πλοιάριο.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος.

Οι σειρήνες και οι καμπάνες ήχησαν δυνατά και συνοδευτικά πλοιάρια του Λιμενικού, σε ένδειξη τιμής, ράντισαν με νερό το σκάφος που μεταφέρει την Αγία Ζώνη, δημιουργώντας Αψίδα τιμής.

Ακολούθησε Δοξολογία σε ειδική εξέδρα στην προβλήτα του λιμανιού παρουσία υπουργών και υφυπουργών, ενώ τον Γέροντα Εφραίμ προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, συνοδεία όλων των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, φιλαρμονικών και αγημάτων από τα τρία σώματα στρατού και πλήθους πιστών, η Αγία Ζώνη εν πομπή, κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς εισερχόμενος στον Ναό του Αγίου Νικολάου, τοποθέτησε την Αγία Ζώνη στο μέσο του Ναού προς προσκύνηση και ευλογία του ευσεβούς λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου εξέρχεται από το Άγιον Όρος, μετά την πανδημία του κοροναϊού που ξεκίνησε το 2019.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου αναμένεται να γίνει για οκτώ ημέρες το επίκεντρο λατρείας στην πόλη. Για το λόγο αυτό ο ναός θα παραμείνει ανοικτός επί 24ώρου βάσεως προκειμένου οι πιστοί να σπεύσουν να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη. Παράλληλα, καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.