«Πληρωμένη» όσο και «σκληρή» απάντηση στις αιτιάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την ελεύθερη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, δίνει με δική του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά:

«Ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019 ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ κατόπιν με την υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό κι έκτοτε χιλιάδες φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από Ιατρική Σχολή της χώρας.

Επίσης, ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία.

Τέλος, ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη. Δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια και πολλά εκατομμύρια αντιτετανικοί οροί έχουν χορηγηθεί στα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τα ανοικτά στο κοινό ιδιωτικά φαρμακεία επί 24ώρου βάσεως (σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο) αποτελούν την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς λόγω του ρυθμισμένου ωραρίου αλλά και της ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους καλύπτουν σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια».