Για την πιθανότητα επιστροφής του μέτρου της μάσκας στα σχολεία μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως, αν και για την ώρα δεν βλέπει να χρειάζεται η επιστροφή της μάσκας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο.

«Δεν το αποκλείω, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί σύσταση για μάσκα σε κάποιους μαθητές, ανάλογα με το πώς θα κρίνει την κατάσταση ο παιδίατρος.


«Κυκλοφορούν πολλές ιώσεις»

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, είμαστε κοντά στην κανονικότητα και δεν είναι περίεργο τα παιδιά να κολλάνε ιώσεις στο σχολείο, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Εξάλλου η γρίπη, ο RSV, ο κορονοϊός, αδενοϊοί, εντεροϊοί κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Σε ό,τι αφορά την έξαρση της γρίπης, αυτή εμφανίστηκε νωρίτερα, καθώς μεγάλη πληθυσμιακή μάζα δεν εμβολιαζόταν για τη γρίπη εδώ και 1-2 χρόνια, δεν είχε κολλήσει, δεν είχε ανοσία και γι’ αυτό υπάρχουν περισσότερα περιστατικά πλέον και η έξαρση ήρθε νωρίτερα.