Το «1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος» με θέμα «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα», στο Παλαιό Φάληρο.

Σκοπός του Συνεδρίου, που διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, είναι η ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής, όπως σημειώνεται από το ΓΕΝ.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, Αρχηγοί συμμαχικών και φιλικών Ναυτικών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ισπανίας κλπ), ενώ είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν απόστρατα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας, της εφοπλιστικής κοινότητας και ακαδημαϊκοί. Επιπρόσθετα, έχουν προσκληθεί να τοποθετηθούν ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α Παναγιώτης Χηνοφώτης ΠΝ και ο Ακαδημαϊκός Edward Luttwak.

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα forum κατάθεσης και ανταλλαγής ιδεών επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν στις προκλήσεις – ευκαιρίες του περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας της χώρας μας, υπό το πρίσμα της ναυτικής ισχύος, ενώ το ακροατήριό του θα απαρτίζεται από εκπροσώπους υπουργείων, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπους ξένων στρατιωτικών αποστολών που υπηρετούν στη χώρα μας, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α.