Απόβαση γαλαζοαίματων θα έχουμε τη Δευτέρα στην Αθήνα για να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σημαντικές προσωπικότητες, βασιλείς και πρίγκιπες θα καταφθάσουν στη χώρα μας και ακολουθώντας αυστηρά το πρωτόκολλο θα συνοδεύσουν τον Κωνσταντίνο στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι.

Η ώρα της τελετής της κηδείας του Κωνσταντίνου αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Ήδη ξεκίνησαν να βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας στο Τατόι, όπου ο Κωνσταντίνος θα ταφεί τη Δευτέρα (16/1) στα βασιλικά κτήματα, δίπλα τους τάφους της μητέρας του, Φρειδερίκης, και του πατέρα του, Παύλου.

 Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με συνδέσμους άλλων χωρών προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα αναφορικά με το ποιοι θα έρθουν. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει τελική λίστα για το ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά.

 Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι

Πέρα από τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ, που έτσι κι αλλιώς κατοικούν στην Αθήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν η υγεία του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε ραγδαία και εισήχθη στο νοσοκομείο, και τα υπόλοιπα παιδιά του, η Αλεξία με τον Κάρλος, ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ, ο Φίλιππος με τη Νίνα Φλορ και η Θεοδώρα.

 Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα και τα εγγόνια του, από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και τα Κανάρια Νησιά, τα πέντε παιδιά του Παύλου και τα τέσσερα παιδιά της Αλεξίας.


 Στην Αθήνα εδώ και μέρες, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, βρέθηκε και η αδελφή του, βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία. Μαζί με τα παιδιά του και την Άννα-Μαρία πραγματοποιούν, μάλιστα, σήμερα από το πρωί επιθεώρηση στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

 Αύριο αναμένονται στην Αθήνα οι δύο κόρες της βασιλομήτορος της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα.

 Άγνωστο παραμένει αν θα παραστούν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, δηλαδή ο βασιλιάς Φίλιππος (ανιψιός του Κωνσταντίνου) ή ο πατέρας του, πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει «εξόριστος» στο Άμπου Ντάμπι.

 Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αναμένεται στην Αθήνα ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι.

 Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί ότι στην κηδεία θα παραστούν και εκπρόσωποι τόσο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όσο και της δανέζικης, χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί το ποιος και το πότε θα έρθει.

 Θεωρείται πιθανό να παρευρεθεί στην κηδεία η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Αν δεν έρθει η ίδια, ενδεχομένως η οικογένεια της Δανίας να εκπροσωπηθεί από τον γιο της και διάδοχο, πρίγκιπα Φρέντερικ.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα παρευρεθεί ο βασιλιάς Κάρολος. Η οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από κάποιο άλλο μέλος, ενδεχομένως από την αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Άννα. Υπάρχει και το σενάριο να παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ένας από τους πολλούς νονούς του οποίου ήταν και ο Κωνσταντίνος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί.

 

Πρόθεση της οικογένειας είναι να κληθούν τόσα άτομα όσα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης. Ο αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα 200 άτομα κι αυτό γιατί ακόμα ισχύουν τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Ήδη η οικογένεια με τους συγγενείς της ανά την Ευρώπη καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό.

  

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της εξοδίου ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην εκκλησία. Πιθανότατα θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν.

 Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του Βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ. Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν. Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της. Ο πατέρας της με τον τέως ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα.

 Όπως είναι γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης. Έπειτα από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί είχαν ενημερώσει εγκαίρως την οικογένειά του για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα, αλλά πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο και ο κορονοϊός είχαν επιβαρύνει την εύθραυστη υγεία του. Ας σημειωθεί ότι ο 82χρονος εδώ και μήνες δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει δίχως τη βοήθεια αμαξιδίου.