Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, με λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας σήμερα και το Σαββατοκύριακο. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες «σαρώνουν» ήδη αρκετές περιοχές της χώρας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή (20/1/2023),

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν, αλλά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενισχυθούν και πάλι

β. στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου τα 800 μέτρα).

Αύριο Σάββατο (21/1/2023)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα.

β. στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα.

γ. από το μεσημέρι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).

Την Κυριακή (22-01-2023)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,

β. από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τη Δευτέρα (23-01-2023)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ,

β. από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Προοπτική για την Τρίτη (24-01-23)

Πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Εύβοια 

Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει προβλήματα και στην Εύβοια.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο Μαντούδι – Προκόπη, καθώς έχουν πέσει πλατάνια από τους ισχυρούς ανέμους και την καταιγίδα. Η Πυροσβεστική μέσα στη βροχή και στον αέρα προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο.

Σφοδροί άνεμοι που πλήττουν τα νότια τμήματα του νησιού είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση δέντρου επάνω σε γνωστή επιχείρηση στην παραλία.

«Κανείς δεν κατάλαβε πόσο επικίνδυνη ήταν εκείνη την ώρα η καταιγίδα. Αν έπεφταν τα πλατάνια πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα, κανένας από την πολιτική προστασία του Δήμου Μαντουδίου λίμνης Αγίας Άννας δεν ήταν εκεί να ενημερώσει τον κόσμο που ήταν μέσα στα αμάξια τους για να πάνε στις δουλειές τους, με λίγη τύχη περάσαμε και δεν έγινε κάτι χειρότερο», δήλωσε στο evima.gr ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Στάμου. 

Την ίδια ώρα, στην παραλία, βλάβες έχουν παρατηρηθεί σε κάποιους στύλους ηλεκτροδότησης σε κεντρικά σημεία της παραλίας.

Σοβαρές ζημιές σε 40 σπίτια από τον ανεμοστρόβιλο στη Θεσπρωτία

Όλο και περισσότερες ζημιές καταγράφονται στα χωριά της Παραμυθιάς που επλήγησαν χθες το βράδυ από ανεμοστρόβιλο. Ξεριζωμένα δένδρα, κομμένες κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, διάσπαρτα κεραμίδια, ηλιακοί θερμοσίφωνες, δεξαμενές, μηχανήματα εξαερισμού, κεραίες και κόσμος σε απόγνωση είναι οι εικόνες των χωριών με το φως της ημέρας.

Τα συνεργεία του δήμου καταγράφουν τις ζημιές και οι κάτοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Μέχρι τώρα 40 σπίτια στα χωριά Αγορά και Σκάνδαλο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Από θαύμα δεν θρηνούμε θύματα, λένε σοκαρισμένοι οι κάτοικοι, καθώς λόγω της κακοκαιρίας ήταν όλοι στα σπίτια τους.

mlkllkmklkl
llkmlkmlklk

Ήταν τέτοια η δύναμη του αέρα που μετέφερε δεκάδες μέτρα μακριά πολύ βαριά αντικείμενα, όπως μια δεξαμενή Τυροκομείου στο χωριό Σκάνδαλο.

Η περιοχή από χθες το βράδυ αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην τηλεπικοινωνία. Στην Ποταμιά κατέρρευσαν σταβλικές εγκαταστάσεις, έπεσαν 2 κολόνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης και 4 του ΟΤΕ.

lklmlkmkllkm

Ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκεται από τη νύχτα στα χωριά, θα ζητήσει, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

*Πηγή φωτογραφιών: epiruspost