Η άσκηση χαμηλής πτήσης του 31χρονου κυβερνήτη, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, και του 29χρονου συγκυβερνήτη, υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, με ένα F-4E Phantom II ήταν μοιραία. Λόγω του γεγονότος ότι οι χαμηλές πτήσεις προϋποθέτουν το αεροσκάφος να βρίσκεται σχεδόν ελάχιστα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το ραντάρ δύσκολα το ανιχνεύει ή, αν το κάνει, το πετυχαίνει αργά. 



Ήταν αυτή η άσκηση, που χρησιμεύει στο να γίνεσαι αόρατος από τους εχθρούς, που οδήγησε στη συντριβή του Phantom και το θάνατο του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, αλλά και στην εξαφάνιση του Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος για δεύτερη διαδοχική νύχτα αναζητούνταν per mare per terram. 

Δεν έφτανε η αντικειμενική δυσκολία της έλλειψης φωτός, λοιπόν, για τις έρευνες, που έχουν εστιαστεί εκεί που βρέθηκαν τα συντρίμμια, δηλαδή 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Ανδραβίδας, αλλά και σε απόσταση 8 με 10 από το Κατάκολο, οι δυνατοί άνεμοι από το πρωί της Τρίτης, που δεν έχουν χάσει σε ένταση, είναι ακόμα ένα εμπόδιο. 

Επιπροσθέτως, τα ρεπορτάζ φέρουν πλωτά ρομπότ και δύτες να έχουν ριχτεί στη μάχη την Τρίτη, αν και οι δεύτεροι δεν ενεργούν τη νύχτα. Πέντε είναι: οι δύο της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και οι τρεις της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης. Επιχειρούν, δε, σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος, με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φθάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων.

Πάντως, ως ενός σημείου του βυθού, οι έρευνες κατέστησαν εφικτό να αποκλειστούν κάποια σημεία. Επιπλέον, αποκλείστηκαν και παράκτιες περιοχές σε απόσταση από το Κατάκολο ως τον Πύργο Ηλείας. 

Δύο είναι συγκεκριμένα σημεία, που το βάθος είναι μεγάλο και ξεπερνά τα 800 με 1.000 μέτρα, για τα οποία εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό αναμενόταν να φτάσει το ωκεανογραφικό σκάφος «Ναύτιλος», το οποίος διαθέτει καλύτερο εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να εντοπίσει το υπόλοιπο αεροσκάφος. 



Πέραν του ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Βοήθεια παρέχουν και δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων, συνεπικουρούμενες από ομάδα της 6ης ΕΜΟΔΕ Αράξου, που ερευνούν κάθε εκατοστό, από το Κατάκολο ως το Γιαννιτσοχώρι, το χώρο, προκειμένου να βρεθεί οποιαδήποτε σύνδεση με τον 31χρονο σμηναγό. 

Αυτό που οι περισσότεροι συνηγορούν ως το πιο πιθανό σενάριο κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, είναι ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να έμεινε δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε καν να αντιδράσει.