Στα «λευκά» ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι του νομού και του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς το χιόνι... τους έπιασε στον ύπνο, ενώ από νωρίς το είχε «στρώσει» ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος. Η πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα.

Στα Βίλια, στις Ερυθρές, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Κηφισιά, στον Άγιο Στέφανο και στον Διόνυσο το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο - σε κάποια σημεία είχε φτάσει και τους 80 πόντους.

Χιονόστρωση υπήρξε και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού: Ζωγράφου, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Άνω Γλυφάδα, Ελληνικό. Στα «λευκά» ξύπνησαν οι κάτοικοι και των δυτικών προαστίων, ενώ το χιονισμένο Άνω Πέραμα έγινε απροσπέλαστο, καθώς το πυκνό χιόνι πάγωσε στους στενούς ανηφορικούς δρόμους και έγινε επικίνδυνο για αυτοκίνητα και πεζούς. Λίγο μετά τις επτάμισι το πρωί, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έλαβαν μήνυμα από το «112» που προειδοποιούσε για σφοδρή χιονόπτωση μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.

Νέα επίθεση

Η Τρίτη... «επίθεση» της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» αναμενόταν να «χτυπήσει» σε Ανατολική Μαγνησία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, αλλά με λιγότερη σφοδρότητα. Από το απόγευμα της Δευτέρας και έπειτα από μια σύντομη ύφεση, επέστρεψαν οι χιονοπτώσεις και στην Αττική.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε προειδοποιήσει με ανάρτηση: «Νέα επιδείνωση του καιρού από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν από το μεσημέρι με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το νέο χιονοκύμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή».

Τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo, από νωρίς «έδωσαν» πυκνή χιονόπτωση τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας έως το πρωί, σήμερα, στη Βόρεια, Ανατολική, Δυτική Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια.

Στις 10.00 το Δημόσιο

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή απόφαση των αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας, σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης υπαλλήλων και κοινού). Παράλληλα, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί τα καταστήματα στα βόρεια προάστια, όπου η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται να κάνει και σήμερα αισθητή την παρουσία της με πυκνές χιονοπτώσεις.

Παγετός από σήμερα

Από το απόγευμα, σήμερα, μέχρι και την Πέμπτη θα επικρατεί ισχυρός παγετός και οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, είτε με τα οχήματά τους είτε κυκλοφορούν πεζή. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από -7 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Ποια σχολεία μένουν κλειστά

Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στην Ανατολική Αττική εκτός από Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη - Λαύριο. Στη Δυτική Αττική λειτουργούν κανονικά εκτός από τον Δήμο Μεγαρέων, στον κεντρικό τομέα λειτουργούν όλα τα σχολεία εκτός από αυτά στους δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, ενώ λειτουργούν και τα σχολεία του δήμου Περιστερίου. Στο Πέραμα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/2