Η ΕΜΑΚ αποθεώνεται και δικαίως λόγω της συνεισφοράς της στην ανάσυρση ανθρώπων ύστερα από το σεισμό, τα κημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, που κλυδώνισε την Τουρκία και τη Συρία και έχει αφήσει σχεδόν 20.000 νεκρούς. 

Οι δύο ομάδες των Ελλήνων πυροσβεστών, που επιχειρούσαν στο Γκαζιάντεπ και το Χατάι ως το βράδυ της Τετάρτης, απασχολούνται σε διαφορετικό πεδίο τώρα, όμως η προσφορά τους, με τους πέντε ζωντανούς από τους 58 που είχαν ανασυρθεί την ίδια μέρα, θεωρείται ανεκτίμητη. 

Η «Süddeutsche Zeitung« εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».



Το έργο της ΕΜΑΚ είναι ανεκτίμητο. Με συνθήκες τρομερές, η μάχη των Ελλήνων διασωστών για να ανασυρθούν άνθρωποι ζωντανοί, με την κλεψύδρα να έχει γυρίσει ανάποδα, τον καιρό να επιδεινώνεται, είναι σχεδόν υπεράνθρωποι. Όμως με τις δικές τους προσπάθειες ανασύρθηκαν ως την Τετάρτη πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δυο κορίτσια ηλικίας 7 και 9 ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 20 ετών καθώς και ένας 50χρονος.

Δυστυχώς και για τους ίδιους, πέντε ανασύρθηκαν νεκροί: ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, ένα κορίτσι τριών ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 30 ετών και ένας άνδρας 40 ετών. Από το πρωί της Πέμπτης, στο πεδίο επιχειρεί και η δεύτερη αποστολή της ΕΜΑΚ.



Την ομάδα, μία από τις 88 διεθνείς που επιχειρούν, που αποτελεί το δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής διάσωσης που πάει για να βοηθήσει στην Τουρκία συνοδεύουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία και τη Συρία αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται εκεί. Ελληνική συμμετοχή υπάρχει και με την Επίλεκτη Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Μίλτο Μπενάκη και 6 διασώστες που είχαν ξεκινήσει οδικώς από την Θεσσαλονίκη για τα Άδανα, έπειτα από πρόσκληση της AFAD (Τουρκική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών). Με τη συνοδεία και της οδηγίες της AFAD, η ΕΠΟΜΕΑ Θεσσαλονίκης θα συντρέξει στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας με drone και δύο σκύλους διασώστες.