«Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας και σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αντιόχεια, επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι η βοήθειά της στον σκληρά δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό θα συνεχιστεί.

Μάλιστα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι η υπόσχεση της χώρας μας θα υλοποιηθεί, με μία τεράστια σε όγκο ανθρωπιστική βοήθεια να φεύγει, με προορισμό την Αλεξανδρέττα.

Ένα πλοίο, τη διαδρομή του οποίου θα προσφέρει αφιλοκερδώς η εφοπλίστρια Τραυλού, θα μεταφέρει πέντε νταλίκες με τα είδη πρώτης ανάγκης που ζήτησε η Τουρκία για τους σεισμόπληκτους.

Ένα πλοίο φορτωμένο με 280 κυβικά μέτρα ανθρωπιστικό υλικό θα φτάσει σε λίγες ώρες στην Τουρκία, για να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν, χάνοντας παράλληλα αγαπημένα πρόσωπα.

Σκηνές, σλίπινγκ μπαγκ, κουβέρτες είναι τα πρώτα είδη που ζητήθηκαν από την Τουρκία και μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, υπεύθυνο για τον συντονισμό της αποστολής, το φορτίο αναχωρεί, μαζί με την αγάπη και τη συμπαράσταση των απλών πολιτών.

Η βοήθεια που έχει συλλεγεί περιλαμβάνει και τρόφιμα μακράς διάρκειας, καθώς και υγειονομικό υλικό, αλλά προς ώρας κρίθηκε από τις τουρκικές Αρχές ότι προτεραιότητα αποτελούν τα υπόλοιπα είδη, καθώς οι ανάγκες των πολιτών δίχως στέγη είναι πολλές.

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι καρπός της συμπόνοιας που έδειξαν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους δήμους και την Περιφέρεια συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα είδη. Το υλικό που έχει συλλεγεί από τη Θεσσαλία και πάνω θα φτάσει στην Τουρκία οδικώς, με φορτηγά, μέσω Αλεξανδρούπολης.

Εντός ολίγων ημερών, άλλη μία αποστολή με υγειονομικό κυρίως υλικό θα φύγει αεροπορικώς για την πληγείσα Συρία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας.

Σε δεύτερο χρόνο, η χώρα μας φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τους δίδυμους σεισμούς, ενώ στη σύνοδο που θα γίνει τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες (σ.σ. Διάσκεψη Δωρητών), η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ώστε να κινηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για τη βοήθεια στην Τουρκία.

«Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός τελικά μεταξύ των δύο λαών μας αναδείχθηκε ξεκάθαρα μέσα από αυτή την τραγωδία», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Κοζάνη.

«Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την άλλη, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων, που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορεί να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μη γίνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες μπορεί να έχουν τις διαφορές τους, αυτές όμως είναι δυνατόν να επιλυθούν με τον διάλογο και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να είμαστε πρωταγωνιστές στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη ημέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων της Ελλάδας.

*Πληροφορίες: thetoc.gr