Με κομμένη την ανάσα άκουσαν σήμερα στη δικαστική αίθουσα, τον κρισιμότερο μάρτυρα στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, τον πραγματογνώμονα που ανέφερε αναλυτικά τι δεν έγινε το απόγευμα της μεγάλης τραγωδίας με τους 104 νεκρούς. Ο μάρτυρας ανέφερε γιατί πέταξαν καθυστερημένα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και εξαιτίας ποιων δεν έγινε η εκκένωση του οικισμού.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, ο πιο κρίσιμος μάρτυρας στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, εξέθεσε στο δικαστήριο όσα οι ιθύνοντες του πυροσβεστικού σώματος δεν έπραξαν ή έπραξαν καθυστερημένα ως προς τη διαχείριση των εναέριων μέσων, πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Πρόεδρος: Ποιος από τους κατηγορούμενους έπρεπε να δώσει την εντολή για την εναέρια επιτήρηση της Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018; 

Δημήτρης Λιότσιος: Ο διοικητής του ΕΣΚΕ (συντονιστικό πυροσβεστικού σώματος). Εκείνη την περίοδο διοικητής ήταν ο κατηγορούμενος Ιωάννης Φωστιέρης. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως εκείνη την ημέρα στην Αττική υπήρχαν 15 εναέρια μέσα διαθέσιμα για επιτήρηση με δεδομένο πως υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς επιπέδου 4 και ισχυροί δυτικοί άνεμοι ενώ σε όλη την επικράτεια ο αριθμός αυτός έφτανε τα 56. 

Πρόεδρος: Με ποιον από κατηγορούμενους έπρεπε να συνεννοηθεί ο διοικητής του ΕΣΚΕ για να γίνει η εναέρια επιτήρηση; 

Δημήτρης Λιότσιος: Με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων (ο κατηγορούμενος Βασίλης Ματθαιόπουλος). Το ΕΣΚΕ είναι υπό την ευθύνη του. Και υπεράνω όλων είναι ο αρχηγός  (ο κατηγορούμενος Σωτήρης Τερζούδης).

 «Καταδείχθηκαν οι ευθύνες του πυροσβεστικού σώματος»

Ο μάρτυρας εξέθεσε αναλυτικά ποια εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα τη μοιραία ημέρα και τις δυνατότητες που είχαν οι επιτελείς του πυροσβεστικού σώματος να περιορίσουν τη πυρκαγιά.

 «Εξέθεσε με ιδιαίτερη έμφαση σήμερα τη χρονική καθυστέρηση με την οποία τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στο Μάτι. Καταδείχθηκαν με εναργή τρόπο οι ευθύνες του πυροσβεστικού σώματος», ανέφερε ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων και πυρόπληκτων, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος.

 Η κατάθεση του κ. Λιότσιου συνεχίζεται στις 28 Φεβρουαρίου.