Δεν έχουν τέλος οι ανθρώπινες ιστορίες διασωθέντων της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε το βράδυ της Τρίτης με εμπορική τρένο στα Τέμπη.

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, 70 άνθρωποι νοσηλεύονται τραυματισμένοι, με 6 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 Από αυτούς, 22 άτομα νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με κατάγματα και μικροτραυματισμούς, ενώ μία κοπέλα που βρίσκεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας αναμένεται να μεταφερθεί στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης στη μονάδα εγκαυματιών.

 «Έτσι έσωσα 16 άτομα»

Την ίδια στιγμή, οι μαρτυρίες διασωθέντων προκαλούν σοκ για τις συνθήκες μετά το δυστύχημα.

 «Βρισκόμουν στο 6 βαγόνι, δέχτηκε πολύ μικρό χτύπημα, δεν έπαθε τίποτα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Άγγελος Τσιαμούρας, επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο0 οποίος κατάφερε να βοηθήσει 16 συνεπιβάτες του.

 «Μετακινήθηκα στο 5, μετά στο 4 να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, μετά πήγα στο δύσκολο βαγόνι, το 3. Μπορέσαμε και σώσαμε τουλάχιστον 5 άτομα σε σοβαρή κατάσταση μαζί με την ΕΜΑΚ. Γενικώς η ΕΜΑΚ ήταν λίγο ασυντόνιστη, περίμεναν από εμένα  να τους δείξω προς τα πού θα πάμε, να δουν την κατάσταση και μετά να πράξουν».

 Όπως λέει ο ίδιος, «ήταν σαν πύρινη κόλαση, όλο σκοτάδι και κόκκινοι καπνοί. (…) Είχα δει πού είναι τα τρένα, ήξερα τι πρέπει να κάνω, να βγουν όσο πιο γρήγορα έξω. Εντέλει τα καταφέραμε».

 Ο νεαρός επιβάτης, για τρεις ολόκληρες ώρες μαζί με τα σωστικά συνεργεία, προσπαθούσε, μέχρι την ώρα που έφυγε, να σώσει συνεπιβάτες του.

 «Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι. Έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου όταν μια γιαγιά έψαχνε το 6 μηνών εγγόνι της και δεν μπορούσα να το βρω. Αργότερα με ειδοποίησε η μητέρα του ότι είναι καλά».