Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, η οποία αναμένεται να σημειώσει και νέο ρεκόρ τουριστών, αναφέρεται το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk.

«Μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε ο τουρισμός το 2022 μετά την πανδημία, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ επισκεπτών φέτος. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένει αύξηση 10 με 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι κλεισμένοι ήδη από τον Απρίλιο», δηλώνει ο υπουργός.

Οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης αυξανόμενη ζήτηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τη DW. «Αν θέλετε να πάτε φέτος διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες ή τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση το συντομότερο δυνατό», λέει ο διευθυντής Πωλήσεων της TUI, Μπέντζαμιν Γιακόμπι. Πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν 50%  περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι από πέρυσι αυτήν την περίοδο», σημειώνεται.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Παράλληλα, όμως, το άρθρο επισημαίνει τη μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού:

«Ποιος όμως θα σερβίρει πρωινό στους τουρίστες, ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια;

Πέρυσι ακόμα, από τις 263.000 θέσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν 60.000 θέσεις. Φέτος εκτιμάται ότι η έλλειψη θα φθάσει τις 80.000 θέσεις.

Ζητούνται μόνο 7.360 καμαριέρες. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν 5.164 κενές θέσεις για σερβιτόρους, ενώ ζητούνται 6.126 μάγειρες και 2.729 μπάρμαν», αναφέρεται στο άρθρο του γερμανικού δικτύου.