Την ενεργοποίηση του Προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Zωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ΠΝ ενέκρινε την προηγούμενη Παρασκευή κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Αναλυτικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν παρίστατο στη Βουλή, εκφράστηκε θετικά.

Από το 2009 περίμενε το Πολεμικό Ναυτικό την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς». Το κρίσιμο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «Ύδρα» θα περάσει και από το ΚΥΣΕΑ πριν από τις εθνικές εκλογές, γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα κινούνται άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επερχόμενης σύμβασης αναμένεται να φτάσει τα 605.000.000 ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός θα είναι ολοκληρωτικός και εις βάθος. Θα πληροί όλες τις απαιτήσεις που έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό για να είναι τα σκάφη αξιόπλοα και αξιόμαχα μέσα στο καινούργιο περιβάλλον αεροναυτικών απειλών. Ο εκσυγχρονισμός θα περιλαμβάνει καινούργια ραντάρ εντοπισμού στόχων και ναυτιλίας, νέο Τακτικό Σύστημα Μάχης και καινούργιες ηλεκτρομηχανές.

Αυτά τα στοιχεία θα αποτελούν βασικά σημεία του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Στόχος είναι οι εργασίες στο πρώτο πλοίο να αρχίσουν εντός του 2024, ενώ το ναυπηγείο στο οποίο θα γίνει ο εκσυγχρονισμός αποτελεί επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας, με τις πληροφορίες να φέρουν ως φαβορί τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Η απαξίωση των φρεγατών ΜΕΚΟ για το Πολεμικό Ναυτικό θα σήμανε την πρόωρη απόσυρση πολύτιμων μονάδων που μπορούν ακόμα να διατηρήσουν τη ναυτική ισορροπία και να διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα σε όλο τον χώρο του αρχιπελάγους.


Τα SPIKE-NLOS

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του, τη συμφωνία με την Ελλάδα για την απόκτηση των πυραύλων SPIKE (SPIKE-NLOS /ER 2), που θα εξοπλίσουν και τους τρεις κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Συμφωνία εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των πυραύλων “Spike” της Rafael.

Η συμφωνία έγινε από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και αποτιμάται σε περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. H συμφωνία δίνει περαιτέρω έμφαση στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. «Αυτό το project προστίθεται σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας και δίνει περαιτέρω έμφαση στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και την άμυνά μας, καθώς και στην κοινή μας δέσμευση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/04/2023