Μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» σε όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ώρες για την «ιερή» πετσέτα, στην οποία, σύμφωνα με τον ιερέα ναού της Βέροιας, έχει αποτυπωθεί το πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, έκανε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων.

Με δήλωσή του στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα ekklisiaonline ζήτησε «να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα, ειδικά τέτοιες μέρες που διανύουμε ημέρες του Αγίου Πάσχα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι συνετό να προκαλούμε θόρυβο και να δίνουμε τροφή σε διάφορους να γράφουν και να επιτίθενται κατά της Εκκλησίας».

Στο Μακροχώρι

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στο Μακροχώρι Ημαθίας. Λίγο πριν ξεκινήσει το Μεγάλο Ευχέλαιο, ο εφημέριος έπλυνε τα χέρια των πιστών, σκούπισε τα πρόσωπα και τα χέρια τους από τον αγιασμό και -όταν στέγνωσε η πετσέτα- εμφανίστηκε σε αυτήν η βιβλική μορφή ενός άνδρα, η οποία, όπως τονίζουν πιστοί και ιερείς, απεικονίζει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Από ορισμένους, το συγκεκριμένο γεγονός στην Ημαθία αντιμετωπίστηκε ως θαύμα, με τον ιερέα να επιμένει πως η πετσέτα ήταν καθαρή όταν την έπιασε στα χέρια του και, μόλις σκούπισε τον αγιασμό από τα πρόσωπα και τα χέρια πιστών, είδε την εικόνα που είχε σχηματιστεί. Η φωτογραφία με την πετσέτα έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και προκάλεσε συζητήσεις, ενώ οι πιστοί σχημάτισαν ουρές έξω από τον ναό για να… προσκυνήσουν την ιερή μορφή που σχηματίστηκε στο λευκό πανί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν συμπληρωθεί 20 χρόνια από το τρομερό δυστύχημα των Τεμπών, όπου 21 μαθητές από το Μακροχώρι είχαν χάσει τη ζωή τους επιστρέφοντας από σχολική εκδρομή.

«Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν είχε άγρια όψη. Είχε γαλήνια, ειρηνική μορφή. Κάνω έκκληση να μη χαθεί το μέτρο», δήλωσε ο μητροπολίτης Βέροιας, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε ότι, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση, ζήτησε από τον πρωτοσύγκελλο να έρθει σε επικοινωνία με τον ιερέα του ναού προκειμένου να καταλαγιάσει ο ντόρος. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Βέροιας, τέτοιου είδους «ειδήσεις» αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό μήνυμα των ημερών, που είναι η Ανάσταση του Κυρίου. Ζήτησε λοιπόν επιτακτικά -μέσω του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης, που μετέφερε στον εφημέριο του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου την επιθυμία του Σεβασμιοτάτου-να καταλαγιάσει ο θόρυβος για το αποκαλούμενο «θαύμα» και να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4