Την κόλαση που έζησαν στο Σουδάν περιγράφουν οι Έλληνες διασωθέντες. Η επιχείρηση επαναπατρισμού τους ήταν επιτυχημένη και τώρα βρίσκονται στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.

 «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση κι ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τόσο τυχεροί, όσο κι εμείς και να επιστρέψουν σύντομα» είπε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας διασωθείς.

 Ο Χρήστος Δέδες βρέθηκε στη δίνη ενός σκληρού εμφυλίου. Νωρίς το πρωί πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Η αγωνία της γυναίκας, της μητέρας και των δυο μικρών παιδιών του που τον περίμεναν με ζωγραφιές στα χέρια έλαβε τέλος.

  «Τώρα είναι εδώ… και ευχαριστώ για όλα. Δεν ξέραμε αν θα έρθει. Τώρα είναι εδώ» είπε με δάκρυα στα μάτια η σύζυγός του.

 «Οι μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κάνεις πού θα διεξάγονταν. Συνεχώς άλλαζαν μέρη, χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό, ρουκέτες … Είχαν και οι δυο ισχυρά όπλα. Κινδυνεύσαμε όλοι γιατί δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα κι εμείς δεχτήκαμε πυρά. Ήταν και θέμα τύχης για όλο τον κόσμο που έκανε την ίδια προσπάθεια» πρόσθεσε ο Χρήστος Δέδες.

 Με τα τρία του παιδιά κατάφερε να διαφύγει από το σπαρασσόμενο Χαρτούμ ο Φαντίλ. Από τη δεύτερη μέρα των συγκρούσεων κατάλαβε ότι η κατάσταση γινόταν άκρως επικίνδυνη.

 «Έπεσε ένας κεραυνός... πύραυλος κοντά στο σπίτι μας. Έχω τρία παιδιά, εντάξει βγήκαμε πάρα πολύ δύσκολα , το πιο καλό ήταν ότι η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά από το σπίτι μας και μπορούσαμε να φύγουμε πιο γρήγορα» περιέγραψε ο Φαντίλ.

 Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας υπήρχε ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον τραυματία, ο οποίος ήρθε μαζί με τους Έλληνες που διασώθηκαν από το Σουδάν.

 Επτά επιπλέον  Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην  Άκαμπα της Ιορδανίας. Συνολικά 43 συμπατριώτες μας έχουν απεγκλωβιστεί. Ο στρατός λέει πως συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες.