Ιδιαιτέρως ευρύ επιπολασμό εμφανίζει πλέον η γρίπη των πτηνών, με αποτέλεσμα η μεταδοτικότητα της νόσου να βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ, με το δείκτη μεταδοτικότητας, R0, να βρίσκεται, πάντως, ακόμη κάτω από τη μονάδα. Εάν η νόσος αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, το R0 θα βρεθεί πάνω από τη μονάδα και η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Δε γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο»

Αυτό τονίζει με έκδηλη ανησυχία στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος διευκρινίζει ακόμη ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο: Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σημείο της αύξησης του επιπολασμού της γρίπης των πτηνών, από το οποίο θα αρχίσει πλέον η νόσος να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ πτηνών σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ υπήρξαν επίσης μεταδόσεις της νόσου από πτηνά σε ανθρώπους, καθώς και θάνατοι ανθρώπων από επιπλοκές της γρίπης των πτηνών, χωρίς να έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο.