Άκου να δεις, κοριτσάκι, αν θέλεις να προχωρήσεις σε αυτή τη δουλειά, τα γόνατά σου θα πρέπει να βγάλουν κάλους από τα...», είπε στέλεχος σταθμού, κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια του...

Η σοκαριστική προτροπή προήλθε από διευθυντή Μέσου Ενημέρωσης με αποδέκτη νεαρή, τότε, δημοσιογράφο.

«Άσε τώρα το θέμα και έλα να μιλήσουμε για τις ερωτογενείς ζώνες σου», είπε με θράσος ο πολιτικός στη συντάκτρια έντυπου μέσου, που βρέθηκε στο γραφείο του για να του πάρει συνέντευξη.

«Δύο φορές χρειάστηκε να παλέψω για να βγω από το γραφείο κάποιου πολιτικού. Δεν μου την έπεσαν απλώς. Να με πιάνει, να προσπαθεί να με σπρώξει στον τοίχο, να με πιέζει, να προσπαθεί να με αγγίξει», θυμάται η Ε., με μεγάλη προϋπηρεσία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Είναι μερικές, μόνο, από τις ιστορίες παρενόχλησης που έχουν ζήσει και περιγράφουν στην Deutsche Welle Ελληνίδες δημοσιογράφοι, αποδεικνύοντας ότι κανένας χώρος δεν έχει μείνει αλώβητος από υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που είτε από φόβο δεν καταγγέλθηκαν είτε καταγγέλθηκαν σε προϊσταμένους που κώφευαν...

Η Ζ., εργαζόμενη επίσης με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της δημοσιογραφίας, καταγγέλλει πως συνάδελφός της αυνανιζόταν συστηματικά μπροστά σε γυναίκες στο Μέσο όπου για χρόνια εργαζόταν, όταν τις έβρισκε μόνες. Όταν η νεαρή τότε Ζ. κατήγγειλε στους διευθυντές της το περιστατικό που συνέβη στην ίδια, εκείνοι όχι μόνο δεν την υποστήριξαν, αλλά γελούσαν και τη χλεύαζαν, λέγοντας «έλα μωρέ, αυτός έτσι είναι».

Το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή την έρευνα του Balkan Insight, με ερωτηματολόγια προς Ελληνίδες δημοσιογράφους αλλά και μεγάλα ΜΜΕ, στην οποία αναδείχθηκαν τα εξής:
● το 43% των ερωτηθέντων υπήρξε θύμα περιστατικών σεξουαλικής φύσης,
● το 35% δέχτηκε λεκτική παρενόχληση,
● το 81% αντιμετώπισε τα περιστατικά εντός της εργασίας, με το 51% των θυτών να είναι ιεραρχικά ανώτεροι.
● το 53,8% των θυμάτων δεν ανέφερε το περιστατικό από φόβο ότι δεν θα έχει υποστήριξη.
● τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι στα Μέσα όπου εργάζονται δεν υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες να στηρίζουν τους εργαζόμενους ώστε να προβούν σε καταγγελίες.

«Στείλαμε ερωτήσεις σε περίπου 60 μικρά και μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ. Μας απάντησαν μόνο 11 Μέσα. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Κάποια Μέσα μάς είπαν ότι κάνουμε λανθασμένη έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης στα ΜΜΕ, άλλοι θεώρησαν τις ερωτήσεις εξωπραγματικές. Να σημειώσω εδώ ότι οι ερωτήσεις ήταν κοινές για όλα τα ΜΜΕ. Κάποια ΜΜΕ “διαμαρτυρήθηκαν” ότι δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καζάνι τους μεγάλους και τους μικρούς οργανισμούς. Ωστόσο, όπως έδειξε η έρευνα, η κακοποίηση και η παρενόχληση δεν κάνoυν διακρίσεις», αναφέρει στην Deutsche Welle η δημοσιογράφος που «έτρεξε» την έρευνα με τον τίτλο «Κώδικας Σιωπής: Φόβος, Στίγμα και Παρενόχληση των Ελληνίδων Δημοσιογράφων, Ελένη Σταματούκου.

«Εμείς μεγαλώσαμε σε μια δημοσιογραφία όπου εσύ έγραφες και μετά σού έπαιρνε ο άλλος το χαρτί, το τσαλάκωνε και σου έλεγε “Δεν είναι θέμα αυτό...”. Τι είναι αυτό που μου φέρνεις; Τίποτα. Είσαι ένα τίποτα», λέει η Δ., η οποία περιγράφει και την εξέλιξη μιας... επαγγελματικής πρότασης που είχε στα πρώτα της βήματα: Προϊστάμενός της «που είχε πολλές δουλειές και δεν τις προλάβαινε όλες», της πρότεινε συνεργασία. Να του βρίσκει η Δ. ειδήσεις, εκείνος να βάζει το όνομά του και να της δίνει κάποια χρήματα. Δέχθηκε, αλλά στη συνέχεια εκείνος της ζητούσε πολύ περισσότερα ανταλλάγματα για την «ευκαιρία», όπως την αποκαλούσε, που της έδωσε. Εκείνη δεν ενέδωσε ποτέ και έτσι αναγκάστηκε να φύγει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή