Η σεπτή και θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου «Άξιον Εστί», ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, βρίσκεται έπειτα από πολλά χρόνια και πάλι στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη φορά που έρχεται στην πρωτεύουσα. Η πρώτη ήταν στις 17 Απριλίου 1963, με αφορμή τις εορτές της χιλιετηρίδας της αθωνικής μοναστικής πολιτείας. Η δεύτερη ήταν τον Νοέμβριο του 1987, κατά την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου, και η τρίτη ήταν το 1999, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Παντελεήμονα, επί της οδού Αχαρνών. Η εικόνα ξεκίνησε το ταξίδι της το πρωί της Τετάρτης από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Ορους, και τη συνόδευαν 20 αντιπρόσωποι της ιεράς κοινότητας της αθωνικής πολιτείας. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της στην Πλατεία της Μητρόπολης, με τιμές αρχηγού κράτους. Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αμέσως μετά τελέστηκαν δοξολογία και ιερά παράκληση εντός του καθεδρικού ναού.

____

Αμέτρητοι

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί γύρω από την πλατεία από νωρίς και στην κυριολεξία είχε προκληθεί το αδιαχώρητο. Άνθρωποι απ' όλη την Αθήνα είχαν φτάσει στη Μητρόπολη προκειμένου να παραστούν στην τελετή άφιξης. Οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά στη μεγάλη ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους για να εισέλθουν στον ναό, ώστε να βρεθούν κοντά στην εικόνα και να την προσκυνήσουν. Από τότε μέχρι και σήμερα αμέτρητοι είναι αυτοί που συρρέουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να προσκυνήσουν, και οι ουρές έξω από τον ναό είναι μεγάλες. Επισημαίνεται ότι, επειδή το «Αξιον Εστί» βρίσκεται πάντα στο Αγιον Ορος, είναι μία από τις λίγες φορές που οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να το ασπαστούν.

_____

Ο πατέρας Κοσμάς, ο γραμματέας της ιεράς κοινότητας, μιλώντας στα «Π» ανέφερε ότι η εικόνα ήταν προγραμματισμένο να έρθει στην Αθήνα το 2020, αλλά δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού ματαίωσε αυτό το σχέδιο. «Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο το 2020, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση», είπε. Και συνέχισε: «Ηταν τότε το όραμα της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να έρθει η ιερή εικόνα στην Αθήνα σαν ένα μήνυμα επανευαγγελισμού του λαού, γιατί, όπως ξέρουμε, η Επανάσταση ξεκίνησε από τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αρχικά, αυτός ήταν ο σκοπός, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ο σχεδιασμός αναβλήθηκε. Ομως η Παναγία ευδόκησε και κατόπιν της ευλογίας της έκτακτης, διπλής Ιεράς Συνάξεως τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε τώρα το προσκύνημα τούτο. Ολοι οι πιστοί μπορούν να έρθουν στη Μητρόπολη και να την προσκυνήσουν, γιατί θα βρίσκεται εκεί μέχρι τις 15 Μαΐου».

ΠΑΤΕΡΑΣ ΗΛΙΑΣ ΔΡΟΣΙΝΟΣ: Θυμάμαι ακόμη τον κόσμο να φωνάζει: «Παναγία μου, μη μας αφήνεις»

«Ευλογία»

Με εμφανή συγκίνηση μίλησε επίσης στα «Π» ο προϊστάμενος της Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, πατέρας Ηλίας Δροσινός, ο οποίος θυμήθηκε τις προηγούμενες φορές που έζησε τις αφίξεις της ιερής εικόνας στην Αθήνα. «Ως πρώην εφημέριος του καθεδρικού ναού, όπου διετέλεσα 22 ολόκληρα χρόνια, είχα την ιδιαίτερη ευλογία να ζήσω την άφιξη του “Αξιον Εστί” το 1987. Θυμάμαι ακόμη την κοσμοπλημμύρα και ιδιαίτερα την τελευταία ημέρα, όταν η εικόνα έφευγε. Θυμάμαι ακόμη τον κόσμο να φωνάζει “Παναγία μου, μη μας αφήνεις”. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και αυτή τη φορά. Επίσης μεγάλης υποδοχής έτυχε και το 1999, στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, ύστερα από όσα είχαμε υποστεί από τον καταστροφικό σεισμό»,

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΟΣΜΑΣ: Οι πιστοί μπορούν να έρθουν στη Μητρόπολη και να προσκυνήσουν μέχρι τις 15 Μαΐου

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το «Αξιον Εστί» θα παραμείνει στη Μητρόπολη μέχρι τις 15 Μαΐου και κάθε ημέρα θα γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Μάλιστα, κάθε πρωί θα τελείται όρθρος και θεία λειτουργία και κάθε απόγευμα παράκληση. Την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου και την Κυριακή 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 6/5/2023.