Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχει μπει εδώ και λίγες εβδομάδες ένας διάσημος Έλληνας καρδιοχειρουργός για τον οποίο αφήνονται υπόνοιες πως ευθύνεται για τον θάνατο 15 παιδιών, έπειτα από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, που πλέον δεν βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στη γειτονική Τουρκία, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι καταγγελίες που έκαναν οι γονείς των 15 παιδιών ευσταθούν. Όλα ξεκίνησαν από την έγγραφη αναφορά των γονέων προς τους συλλόγους καρδιοπαθών παιδιών το 2021. Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το 20% των παιδιών από τα χειρουργεία που πραγματοποίησε σε δύο νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια ο καταγγελλόμενος έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετά άλλα υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό απώλειας στα νοσοκομεία του εξωτερικού είναι 2%-4%.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που φέρεται να είχε συστήσει ο καταγγελλόμενος, ο οποίος, σύμφωνα με τους γονείς, οδήγησε στον θάνατο τα παιδιά από πλημμελείς ενέργειες, ενώ όταν του ζητούνταν εξηγήσεις έριχνε την ευθύνη είτε στην έλλειψη υλικών από τα νοσοκομεία είτε στους συνεργάτες του. 

Εβδομήντα επεμβάσεις

«Ο επικεφαλής διευθυντής είναι ένας ψεύτικος “Μεσσίας”. Στα περίπου 70 χειρουργεία που από πέρυσι πραγματοποιήθηκαν, το 20% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμα δεν ανέκτησαν τις αισθήσεις τους ποτέ μετά την εγχείρησή τους. Έμειναν φυτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των γονέων των 15 νεκρών παιδιών, η οποία και αποτέλεσε αφορμή για την έρευνα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την αποκάλυψη των εν εξελίξει ερευνών έκανε η εφημερίδα «Το Βήμα», σημειώνοντας πως για την υπόθεση αρχικά είχε ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, συστάθηκε ειδική επιτροπή η οποία διερεύνησε τα καταγγελλόμενα ενώ σταμάτησε το έργο της στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος» οι γιατροί που είχαν συνεργαστεί με τον καταγγελλόμενο υποστήριξαν ότι είχαν γίνει και οι ίδιοι αποδέκτες «καταγγελιών από τους γονείς των παιδιών (σ.σ.: όπως και ότι έδιναν χρήματα στον εν λόγω γιατρό) αλλά δεν θέλησαν -λόγω και του θρήνου τους- να προχωρήσουν σε σχετικές καταγγελίες».

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές ενώ στα χέρια του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση βρίσκεται ο πλήρης φάκελος με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας. Με εισαγγελική εντολή, οι βάρχισαν να λαμβάνουν καταθέσεις από τους γονείς που προχώρησαν στις καταγγελίες, αλλά και από πρώην συνεργάτες του παιδοκαρδιοχειρουργού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/5