Σφοδρό χτύπημα στη διακίνηση «μαϊμού» προϊόντων έδωσε μέσα στο 2022 η Ελληνική Αστυνομία, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε- κατέσχεσε σχεδόν 500.000 προϊόντα και συνέλαβε 78 άτομα.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας μετείχε σε διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Fake Star», στην οποία συμμετείχαν Αρχές από 17 χώρες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της ισπανικής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές από Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με EUROJUST, EUROPOL, FRONTEX, OLAF και EUIPO, διενήργησαν 3.921 έρευνες και συνέλαβαν 378 άτομα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, κατέσχεσαν 1.956.515  προϊόντα «μαϊμού», συνολικής αξίας 87 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα ήταν ρούχα, παπούτσια, ρολόγια, τσάντες, πορτοφόλια και αρώματα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα προέρχονταν κυρίως από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και το Βιετνάμ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτήδειοι διακινούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα κυρίως μέσω social media.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το β’ εξάμηνο του 2022 από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εθνικές Τελωνειακές Αρχές κατασχέθηκαν 79.818 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και συνελήφθησαν 38 άτομα, ενώ το α’ εξάμηνο (εκτός δράσης «Fake Star») με πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κατασχέθηκαν 418.876 τεμάχια και συνελήφθησαν 40 άτομα.