Για την υποστελέχωση των ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, ακόμα και στην Αττική, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με τους θανάτους πολιτών και τις καταγγελίες για αργοπορημένη προσέλευση ασθενοφόρου, ο κ. Μαθιόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και το καλοκαίρι «κόβουν» άδειες για να στελεχώσουν με διασώστες τα νησιά.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο 24 ώρες, θέλουμε 10 διασώστες. Στην Κω έχουμε 7 μόνιμους και 3 μετακλητούς. Σε όλα τα νησιά είναι αυτή η κατάσταση, δεν είναι μόνο στην Κω. Στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στην Νάξο, ένα ασθενοφόρο έχουμε και κυκλοφορεί και χειμώνα και καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε διασώστες»

Στη συνέχεια, ο κ. Ματθαιόπουλος συμπλήρωσε: «Εδώ και 15-17 χρόνια που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ έχουμε πρόβλημα, θέλουμε διασώστες. Εχει ανοίξει η πλατφόρμα χρόνια αλλά δεν πάει κόσμος να δηλώσει για επικουρικό προσωπικό. Η τελευταία προκήρυξη ήρθε το 2014 από το ΑΣΕΠ και το 2016 ήρθαν 196 προσλήψεις για όλη τη χώρα. Έκτοτε έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 συνάδελφοι με συνταξιοδοτήσεις».

«Το καλοκαίρι προσπαθούμε Ιούλιο κι Αύγουστο να ενισχύσουμε τα νησιά. Μέσα στην άδεια προσπαθούμε να μετακινήσουμε συναδέλφους και να πάνε στα νησιά. Αλλά κι αυτές οι άδειες που θα έρθουν τελικά μέσα στο χειμώνα, δημιουργούν πρόβλημα στην Αθήνα», είπε στη συνέχεια.

Για τον τραγικό χαμό της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη σημείωσε: «Μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα 40-50 περιστατικά σε αναμονή. Σίγουρα εκεί δεν δόθηκε η σωστή προτεραιοποίηση. θα τα δούμε όλα στην ΕΔΕ», κατέληξε.